2015. december 18., péntek

Karácsonyi Meglepetés!!! :D


Mit tehet az ember lánya, ha lábát törve szobafogságban tengeti a karácsonyi készülődés értékes napjait és nincs rá mód, hogy a díszbe öltözött város utcáit járja ajándékok után kajtatva?
Előszedi a kreativitását, meglévő tapasztalatait, alapanyagait és a szívéhez igazán közel álló embereknek saját kezűleg személyre szabott ajándékot készít.
Ebben a bejegyzésben ékszerkészítő szenvedélyem egyik bugyrába vezetlek be titeket, és bízom benne, hogy az általam bemutatott technika sokatoknak nyújt majd segítséget, amennyiben szívesen ajándékoztok ehhez hasonló ékszereket, és nem sajnáljátok az időt az alkotásra.




Kedvcsinálónak íme néhány általam kreált ékszer, amelyek díszítése egytől-egyig műköröm alapanyagok felhasználásával készült, és fodrászkellékes illetve körmös szakboltokból könnyedén beszerezhetők. A végeredmény tartós, egyedi, az ékszerek puha, nedves ronggyal könnyedén tisztíthatók, nedvességnek, UV-sugárzásnak ellenállnak, minimális mechanikai igénybevételt jól tűrnek. (odakoccantva nem sérül, de azért nem érdemes kőművesmunka során viselni őket)


Az első :)
bandi-féle bross
gyűrű....a harmadik.
Ez a gyűrű kolléganőm számára készült

És most következzen egy gyűrű felcicomázásának pontos menete. A motívum egy közkedvelt manikűröm díszítése , ahol Folyékony Fém Effekt-technikával dolgoztam.

Mi az, amire szükségünk van a munkához?

Felszerelés

UV-lámpa. Én 4x9W Alagút Lámpát használtam ehhez a munkához.
Tiszta alátét, munkafelület.
Asztali lámpa a jó megvilágításhoz.
Habszivacs kocka, amelybe rögzítjük a gyűrűalapot munka közben. A mérete akkora legyen, hogy az UV-                                 lámpába gyűrűvel együtt gond nélkül beférjen.
Narancsfa pálca
Egy darabka folpack
Csipesz
Két tiszta, nem feltétlenül körmös ecset, szintetikus szőrű legyen, pl. For Your Beauty ajakecset
Bufferek, pl. Crystal Nails Fehér Tömb Buffer, Crystal Nails Finomító Buffer, Rózsaszín Belsejű
Portalanító kefe
Vékony, precíz díszítőecset, pl. Crystal Nails Art Design Ecset (természetes szőrű)
Egy bögre víz
Szálmentes törlőlapkák
Konyhai papírtörlő

Alapanyagok

fém ékszeralap, karmok nélküli lencsetálcával ellátott(gyűrű, medál, fülbevaló, stb.
Színtelen műkörömépítő zselé, pl. Perfect Nails Basic Line-Basic Clear Gel 
Színes zselé, pl. Crystal Nails Supernova Dekorációs Zselé-SN1 
Jégfólia vagy Mica-pehely pl Crystal Nails Mica-Green
Krómhatású gél lakkok, vagy gyöngyházfényű akrilfestékek piros, kék, rózsaarany színben
Akvarell festék pl. Crystal Nails Aquarell Krémfesték (az iskolai vízfesték nem jó)
Fixálófolyadék (cleanser, izopropil alkohol)
Rugalmas Fényzselé pl Crystal Nails Top Shine Xtreme, Crystal Nails Easy Off Top Gel

Az elkészítés menete

A szivacskockát méretre igazítjuk, és az ékszeralapot beleillesztve ki is próbáljuk.






Az ékszeralap lencsetálcáját durva bufferrel, vagy fa körömreszelő élével megmattítjuk, karcosítjuk, portalanítjuk, majd áttöröljük cleanserrel átitatott szálmentes törlőlapkával, hogy a műköröm alapanyag minél stabilabb tapadását biztosítsuk.









Az alapszínként választott színes zselét óvatosan eloszlatjuk a lecsetálca alján, ügyelve, hogy minimális mennyiséget vegyünk fel az ecsetünkre. Ha pigmentporokkal, holografikus csillámokkal szeretnénk az alapszínt effektezni, azt ebben a fázisban tegyük meg, majd UV-lámpába helyezzük a szivacskockába rögzített ékszert.


Figyelem! Az UV-ra kötő műköröm alapanyagokat mindig óvjuk a direkt, de még a szórt napfénytől is, hogy megakadályozzuk a tégelybe, munkafelületbe, ecsetbe való belekötést.
A színes UV-díszítőzselék kötési ideje márkától függetlenül függ a színpigmentek intenzitásától, minél sötétebb, annál tovább köt. (3-5 perc kötési idő általában)
A kötési idő letelte után a (nem egylépéses) díszítő zselék felületét tapadós réteg borítja. Ügyeljünk rá, hogy ezt a réteget ne érintsük meg kézzel, és ne töröljük le, ugyanis ez biztosítja a következő rétegek tapadását.










A fenti ajakecset kiválóan szuperál építőzselé felvitelére.








Ecsetünkre minimális színtelen építőzselét veszünk fel, amelyet eloszlatunk a színes alap felületén, apránként, terelő mozdulatokkal, mintha mézet próbálnánk óvatosan rétegezni.

Ez a réteg azt a célt szolgálja, hogy fénytörő pelyheket beleágyazva az alapnak ragyogást és dimenziót adjunk, ezért a nedves zselébe, azokra a területekre tegyünk narancsfa pálca hegyével a pelyhekből, ahol terveztük, hogy az alap elővillan majd a díszítés alól.
UV-lámpa, köttetés: márkától függően 2-3 perc, utána a felületet a lencsetálca pereméig lefedjük egy vékony réteg színtelen építőzselével, amelyet köttetünk.











Mattítás után.






A kötési idő leteltével a felületről immár letöröljük a keletkezett diszperziós réteget cleanseres szálmentes törlőlapkával, tulajdonképpen fixáljuk az alapot.

Forcelánfinomító bufferrel egyenletessé tesszük, mattítjuk a felszínt, majd alaposan portalanítunk.






Ezután újra kis mennyiségű színtelen építőzselét veszünk fel és vékonyan eloszlatjuk a perem határvonaláig.
A folpackdarabkát kicsit megnyújtjuk, és ráncosan, alakzatban felhelyezzük, majd csipesszel tovább ráncoljuk, igazgatjuk, és lámpázzuk.
A köttetési idő leteltével lefejtjük a fóliát a felületről, és a ráncok mélyedéseiben is alaposan fixálunk szálmentes törlőlapkák segítségével.


Porcelánfinomító bufferrel kialakítjuk a tervezett, nagyjából sík felületet, értelemszerűen a ráncokat nem reszeljük le teljes egészében, mindössze a lencsetálca pereménél simítjuk egyenletesre. Alapos portalanítás után hozzáláthatunk a folyékony fém effekt elkészítéséhez.

Bal oldalt a frissen fixált gyűrődések, jobb oldalt a formareszelés eredménye látható.

Ennél a gyűrűnél én krómhatású gél-lakkokat használtam egy vékony díszítőecset segítségével, foltokban vittem föl a különböző színeket, majd az óarany krómmal a gyűrődések éleit hangsúlyoztam.
Ha akrilfestékkel, krómhatású pigmentekkel szeretnénk elkészíteni az effektet, arra ügyeljünk, hogy a motívum a teljes száradást követően fedhető csak be műköröm alapanyaggal, különben felválik.

Króm hatású géllakkal fedve, köttetés után.

A krómhatású gél-lakkoknak márkától függően egy percet szabad levegőn érdemes száradni, majd három percet kapjon a minta az UV-lámpában. Köttetés után két réteg rugalmas fényzselével bekenjük, attól függően, hogy mennyire domborúra szeretnénk a lencsénk felületét.

Két réteg fényzselé után a felszín még göröngyös....

......ámde gyönyörű! :)

Köttetés után fixálás, formareszelés, finommattítás, portalanítás következik, és elpakolhatjuk az alap készítésénél felhasznált anyagokat, ecseteket. Az ecsetek szőréből cleanseres törlővel tudjuk a zselét kitisztogatni. Figyelem, ezután már csak erre a célra használható az ecset a továbbiakban!

Az utolsó formareszelést követően, ha tovább már nem díszítünk, lefedhetjük fényzselével.

Ezután igyunk meg egy jó kávét és határozzuk el, hogy nem hagyjuk ennyiben a munkát! :D


Lehetőségek a további díszítésre

  • A fém effekt melletti területre kövecskéket, fém, műanyag stb. díszítőelemeket rögzíthetünk.

Tipragasztó segítségével rögzítjük a díszt, majd a felületet rugalmas fényzselével bevonjuk, a kövecskéket körbekenve.
Használhatunk öntapadó vagy vizesmatricát, ez utóbbinál várjuk ki a teljes felületreszáradást, és rugalmas fényzselével bevonjuk a díszítést.

  • Rózsamotívum megfestése akvarellfestékkel minimális rajzkészséggel rendelkezők számára.






A "röntgenrózsa" a kezdők számára is egyszerűen megfesthető minta. Először a szirmokat teliben megfestjük, majd két színnel árnyékolunk. 
Ezt követi a levélkék elkészítése, amelyeket szintén árnyékolhatunk. A motívum egyes elemeit vizesre hígított fehér akvarellfestékkel kontúrozzuk.
Akvarellfestékkel számomra azért könnyű festeni, mert a nem kívánatos minta egésze, vagy egyes részletei vizes ecsettel bármikor visszamoshatók, eltüntethetők.

Crystal Nails Art Design Díszítő Ecset - a kedvencem akvarellhez.

A vízfestmény száradás közben.

A megfestett motívumot alaposan kiszárítjuk, mert a fényzselé csak teljesen száraz felületen fog megtapadni.

A kész művet végül egyenletesen, két rétegben átkenjük RUGALMAS fényzselével. Az akvarell és akril felületek fedésére mindig rugalmas fényzselét használjunk, a felválások elkerülése végett, illetve ügyeljünk rá, hogy a lencsetálca pereméig felvigyük az anyagot, hogy tartóssá tegyük a viselés során is.

Egy réteg fényzselével lefedve a kész gyűrű.

Kedves Olvasóim! Kellemes karácsonyi készülődést kívánok nektek, és ha kedvet kaptatok egy ehhez hasonló ékszer elkészítéséhez, vagy további segítségre van szükségetek, szívesen válaszolok minden kérdésre. 

Végezetül a karácsonyi meglepetés! Egy játékra szeretnélek invitálni benneteket. Amennyiben megtetszett a képen látható frissen készült gyűrű, és szeretnéd az ujjadon látni, válaszolj egyetlen kérdésemre, amely a következő:

Melyik az a körömlakk, (fedő-és alaplakkok, topperek kivételével), amelyet a legtöbbször alkalmaztam a blogban szereplő körömdíszítéseim elkészítése során eddig a bejegyzésig?

A gyűrűt az a feliratkozott olvasóm nyeri, aki az első helyes választ adja kommentben.
A megfejtés határideje: 2015. 12. 22. déli 12 óra.

A Nyereményjátékot 2015. 12. 18-án 14. 35-kor lezártam, a nyertes:

T. Andi

Szívből gratulálok, viseld egészséggel! :)


Felhasznált anyagok

Perfect Nails Basic Line-Basic Clear Gel színtelen építőzselé (itt)
Crystal Nails Supernova Dekorációs Zselé-SN1 (itt)
Crystal Nails Mica-Green tégelyes pehely
Crystal Nails ChroMe Crystalac – Blue, Wine, Gold Rose
Crystal Nails Aquarell Krémfesték – X25 bordóslila, X12 hófehér, 4 sötétzöld, 16 sárga
Crystal Nails Top Shine Xtreme (itt)
Crystal Nails Easy Off Top Gel (itt)
Moyra Cleanser

22 megjegyzés:

  1. A Moyra No3-as lakkja számít? Mert már több bejegyzésben olvastam, hogy gyakran előkerül a munkáid során:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öööö...meleeeeg! :)
      (ő a második helyezett)
      :D

      Törlés
  2. Esetleg ez? Sally Hansen Complete Salon – 851 Star Powder

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyébként gyönyörűek ezek a gyűrűk, de hogy mennyire macerás az elkészítés, az valami hihetetlen :) a kávézásnál már elakadtam :D

      Törlés
    2. A SH 851, valóban gyakran használt lakkom, de ő sajnos csak a harmadik helyezett a gyakoriság listámon, fej-fej mellett végezve a Miss Sporty Metal Flip 040, és a Moyra No 91-ével. Mindhárom lakk hatszor állt eddig használatban a blogon. :D

      Köszönöm, örülök, hogy tetszenek. Nos, tényleg nem laza csuklómozdulattal készültek, de imádtam az időt beléjük feccolni! :)

      Törlés
    3. Több tippem is lehet? :)

      Törlés
    4. Természetesen, naná! :D
      Nézd a terméklistákat a bejegyzések végén.

      Törlés
    5. Azt nézem én...már káprázik a szemem a sok szép manikűrtől :)) Két tippem is van, sokszor használtad az Avon Golden Vision lakkot, aztán a Lovely Snow Dust Nr 2 csodaszép fehér homok lakkját is kedveled. Ha ezek sem jók, akkor feladom :D

      Törlés
    6. Gratulálok Andikám!
      A helyes megfejtés, és így a gyűrű a tiéd :)
      Az Avon Golden Vision lakkot használtam a leggyakrabban, összesen 12 alkalommal.
      Őt követi fej-fej mellett az Avon P+ Midnight Green és a Moyra No 03.
      A harmadik helyezett három lakkomat pedig már írtam az imént.

      A Lovely Snow Dust Nr 2-t annyira féltem, hogy csak spórolósan használtam, mindössze 5 alkalommal. :)

      Gratulálok, a nyereményhez, és viseld egészséggel a gyűrűt! :)

      Kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot:

      gazdandi@gmail.com

      Törlés
    7. Imádlak!!! :D Még a zöld Avonra is tippeltem volna.
      Köszönöm a gyűrűt, sajnáltam volna, ha nem lehet enyém, mert annyira szép és egyedi :) mindjárt írok mailt.

      Törlés
  3. Nem találgatok, de te jó ég, mennyi türelmed van és hogy találtad ki, hogy ezeket a cuccokat használd, nem semmi, tehetséges vagy!
    A lábtöréshez jobbulást, rémes, nem is gondoltam, hogy ENNYIRE elütöttek, most aztán kényszerpihenő van jó sokáig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem én találtam ki, hogy milyen alapanyagok, felszerelés kell hozzá, jópár szakmai videót megtekintettem ebben a témában, és még nagyon kezdő vagyok, de gyakorlásképpen és emlékbe jó ilyesmit készíteni.

      Igen, most pár hét kényszerpihenő van, de folyamatosan javul a lábam, köszönöm szépen a jókívánságot. :)

      Törlés
  4. Őstehetség vagy, ez már biztos! ;)
    Meghagyom másnak a lehetőséget. :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek az ékszereid! Akármire festesz, abból biztosan műalkotás lesz! (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ciska, igyekszem folyamatosan fejlődni! :)

      Törlés
  6. Gratulálok, ez aztán a pontos szakmai leírás! Szépségesek az ékszerek is! A rózsát ki fogom próbálni, és akkor odalinkellek. Jobbulást kívánok lábtéren. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, a rózsával ennél többet szoktam szöszölni, de úgy voltam vele, hogy festek egy egyszerű, könnyen bemutatható verziót, három lépésben, ami kiindulópontnak jó lehet, aztán aki akarja, majd idővel úgyis finomít az összképen, ahogy gyakorol a festékkel.

      Törlés
  7. Wow, nagyon szépek...régebben én is csináltam, hiányzik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Olyan szívesen megnézném őket, ismerve a tehetségedet, biztos vagyok benne, hogy csodálatos dolgokat alkottál.

      Törlés
  8. A világosabb alkotások nagyon tetszenek. A sötétebbek nem az én színvilágomat tükrözik, viszont vitathatatlan, hogy azok is csodás művek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy így látod! :)
      Igen azt már tudom, hogy a világosabb színeket preferálod :)

      Törlés