2015. december 3., csütörtök

Feminin Terminátor (2015)


Manikűrvadász, 16. forduló. Folyékony fém-technikával dolgoztam.




Legalábbis én így hívom a hasonló eljárással készült manikűröket. Ezzel a lenyűgöző technikával azóta szemeztem, mióta először használtam gél lakkot. A díszítés lehetőségeinek végtelen tárháza nyílt meg számomra, amikor megértettem, hogy az anyag alkalmas háromdimenziós motívumok megjelenítésére.


Alapként a meseszép holografikus Kiko lila gyönyörűséget kentem egy rétegben, majd a teljes száradást követően az átlátszó Essence gél lakkal zártam az alapréteget és köttettem, majd azonnal felvittem a köröm középső sávjába még egy vékony réteget a gél lakkból. Köttetés előtt ebbe a még folyékony rétegbe óvatosan összegyűrt Folpack darabkát igazgattam csipesszel ügyelve, hogy a képlékeny gél lakkot ne passzírozzam a körömsáncba, inkább a gyűrődések zárják magukba az anyagot. Lámpázást követően a fóliát lehúztam, és cleanserbe mártott ecsettel fixáltam a felületet. Ahol túlzottan dominánsra sikerült a dombormű, ott 180-as szemcseméretű reszelővel igazítottam.
Portalanítást követően krómhatású gél lakkokkal egy vékony ecset segítségével elkészítettem a folyékony fém effektet. Ehhez részben Moonbasa Nails, részben Crystal Nails króm-géllakkokat használtam.
Köttetés után a felületet Essence gél lakkal fedtem, melynek köttetett, fixált felületét egyenletesre reszeltem-mattítottam és igen, egyáltalán nem ártott a koncepciónak, amikor szabálytalan foltokban előbukkant a fém effekt alól az alapréteg lila Kozmosza! :)
A rózsamotívum vízfestékkel készült, mint első nyilvános akvarellrózsám.
A manikűr a Manikűrvadász 16. fordulójára készült, és PAncsi Körömnyomdaistennő egyik lenyűgöző munkája adta az ihletet. A forduló során közzétett munkámat Bellánál  találod, akinek ezúton is köszönöm a segítségét! :)








A normál körömlakkal kombinált gél lakk –körömdíszítés eltávolítása.

  Fontosnak érzem, hogy kitérjek erre a műveletre, már csak azért is, mert bármilyen vehemenciával is forgolódtam a nail art világában, a gél-lakkozás alapvető fogalmi rendszerével én bizony nem voltam tisztában, és például ezzel az Essence Gel Nails At Home termékcsoporttal három hét alatt leamortizáltam a körmeimet 2014 tavaszán és több, mint három hónapig kínlódtam, mire pergamen vékony körmeimből  képes voltam elfogadható küllemű, felületű körmöket nevelni.

  Az otthoni gél lakkozás nem ördöngösség ugyan, hiszen egy lakkot bárki fel tud kenni, aztán bedugja az UV-lámpába, oszt jónapotkívánok, de a művelet csak felületes szemlélőként tűnhet ilyen egyszerűnek. A gél lakkozás technológiája alapvetően a műkörömépítés szakterületére tartozik, és bár vannak tapasztalatok a hátam mögött mégis  vallom, hogy üdvös lenne meghagyni a manikűrösök asztalán ezt az anyagcsoportot, legalábbis addig, amíg nem vesszük a fáradságot, hogy pontosan utánanézzünk az elméleti tudnivalóknak. 

  A technika alapvető anyag-, technikai-, és egészségügyi ismeretet igényel, mire laikusként biztonsággal tudjuk alkalmazni. Az otthoni gél lakozásra a későbbiek során egy bejegyzés erejéig mindenképp vissza fogok térni.

  A fent ismertetett manikűröm három vékony réteg gél lakkból áll, egy normál körömlakk-alaprétegen, ennek ellenére az eltávolítása igen könnyen ment. Mivel az alapréteg normál körömlakk, ezért egyben, matricaként lehúzható a körömről. 
  Ha így akarunk eljárni, érdemes a körömlemez felszínét enyhén beolajozni, majd a fel nem szívódott olajos réteget letörölni, mielőtt a normál alaplakkot felvisszük, mert ha a körömlemez zsírtalan, akkor a tapadás olyan erős lesz, hogy a lehúzással való eltávolítással lehántolhatjuk a körömlemez felszíni rétegét. Amennyiben sokáig szeretnénk viselni művünket, az eltávolítás inkább acetonos leáztatás legyen, dunsztolásos módszerrel, hogy ne okozzunk sérülést.

Felhasznált körömlakkok

Kiko – 255 holoszemcsés mélylila

Egyebek

Essence Gel Nails At Home 2in1 lehúzható zselés alap&fedőlakk
Essence Gel Nails At home kezdőkészlet elemei
Egy darabka folpack
Moonbasa és Crystal Nails krómhatású gél lakkok

Fehér, fekete, zöld, lila akvarell festék

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Igen, sejtettem....mert ez is egy szép példája a tőled tanult "szabálytalanság szépsége"-elvnek. Soha nem felejtem el ezt az alapelvet. Tőled tanultam, és mindig szem előtt tartom, mielőtt bármilyen díszítésbe fognék. :)

      Törlés