2015. december 11., péntek

Csoda (2015)


Szilvi Szófogadó-kuckójába készítettem ezt a manikűrt a CSODA fogalmának kifejtése céljából.



Nagyjából volt elképzelésem arról, hogy milyen természeti tüneményt szeretnék körömre vinni, ingadoztam szivárvány és  hóesés között, de Neten böngészve megpillantottam ezt a fotót, és ez mindent megváltoztatott. 

forrás
A képet egy természetfotós készítette, madártávlatból, motoros sárkányrepülővel úszva a levegőben, ami lélegzetelállító élmény lehetett önmagában nézve is, azonban a látvány, amit megörökített, tényleg maga a csoda. A felvételen nigériai sósvíz-pocsolyák láthatók, megdöbbentő szín-és formavilág, vénásan tolta a lelkembe az inspirációt.

A témát érlelve azonnal kiválasztottam a főszereplő Avon metál-bronzos alapszínt, és akkor még azt gondoltam, hogy csepegtetős technikával a nedves alaprétegbe megfelelő színű homoklakkokat pöttyintve fogom létrehozni a pocsolyák effektjét. A cseppentett fémcsipke munkámban már műveltem hasonlót és akkor örökre megjegyeztem, hogy az Avon mágneslakkjaival ez a technika kiválóan működik, és az összes kapható árnyalatot betáraztam a szériából. Milyen jól tettem, most kapóra jött, áldom a harácskezeimet! :)

Most azonban, bárhogy is szerettem volna, nem sikerült körmön, friss lakkrétegen létrehozni a látványt, mert a cseppek összefolytak, és alaktalan foltocskákat eredményeztek, a fotón pedig nagyon más látható, így kitaláltam, hogy dry marble technikát fogok alkalmazni, és műanyag irattartó fóliára kentem ki a körömméretűnél kicsit nagyobb foltokat, majd a foltokba azon melegében pontozótűvel elhelyeztem a színtelen Essence homoklakk cseppeket.

dry marble-matricakészítésem fázisai
A fejemben ekkor már kész volt a manikűr alapja, eldöntöttem, hogy a tócsák színét melyik körömlakkjaim alkotják majd, de amíg vártam a matricák száradására észrevettem, hogy a színtelen homoklakkcseppek a matricában túl dominánsak, és nem teszik átlátszóvá a foltok területét, és nem fog megfelelően kivillanni az alaplakkok színe. Ezen a ponton el akartam vetni a manikűr ötletét, és visszatértem a fotóhoz, szomorúan bámulva a megvalósíthatatlannak tűnőt. Aztán hirtelen megvilágosodtam, és a kezem ügyében lévő kétvégű pontozó vékonyabbik végével belenyúltam a foltocskákba, és középről kifelé haladva, körkörös, keverő mozdulatokkal „kivájtam”, kitúrtam az apró, korong alakú részeket, ezzel együtt a korongokat alkotó homoklakk szemcséi peremet alkotva felhalmozódtak a körök szélén, és létrehozták a majdani pocsolyák térbeli peremeit.

A matricák teljes száradása a felhasználhatóságig minimum 8 óra, de 48 órán túl általában már törékennyé válnak az ilyen módon készített matricák, nekem szerencsém volt, mert bár időközben súlyos balesetet szenvedtem, és kórházba kerültem, több mint két nap elteltével még sikerült felhasználnom őket.

Az alapozást ugyanazzal az Avon mágnes lakkal kezdtem, mint a matrica anyaga, egy rétegben, és a száraz felszínre szivacsdarabkával vörös- sárga-zöld lakkokat pamacsoltam. A majdnem teljesen száraz felületbe pedig gyűrt transzferfóliát lapogattam. 

A köröm alapozásának lépései balról-jobbra láthatók. Alsó sor: transzferfóliával tuningolt végeredmény
Meg kell mondjam, nekem már így is teljesen csodálatosnak tűnt a látvány, de hátra volt még a matricák felapplikálása, ami nem ment túl könnyen, mert az átlátszó alaplakk, amelybe a matricát helyeztem, részben feloldotta a színes területeket, amelyek jól láthatóan kitüremkedtek a lyukacskákból, agyonverve a koncepciót.



A megoldást ismét az egylépéses gél lakk jelentette. A színes felületet ezzel vontam be vékonyan, köttettem, majd a felületére kentem egy nem túl gyors száradású színtelen fedőlakkot, és erre igazgattam föl a matricákat egyesével, körmönként haladva. Ennek köszönhetően a lyukak lyukak maradtak, a tócsák pedig tócsák.
Végső simításként a tócsák szegélyeit a mágnes lakkal kihangsúlyoztam, és további kőrakásszerű textúrákat kreáltam a tócsák közötti sima területekre.






A végeredmény véleményem szerint meglehetősen terepasztalszerű lett, és én elégedetten zártam le a művet. Nem szeretek teljesen hétköznapi látványt nyújtó manikűrökkel előrukkolni, igyekszem ugyan, hogy az általam készített munka esztétikai értéket is képviseljen, de ennél sokkal lényegesebb számomra a mondanivaló.





Felhasznált körömlakkok

Avon Colour Attract – hypnotic bronze
Essence Nail Art – Sparkle Sand Top Coat
Moyra Gel Look – No 907 artériás krémes vérvörös
Moyra Bubble Gum – No 622 Limoncello
Picture Polish – fool’s gold
A England – Saint George
Moyra Gel Coat
Crystal Nails One Step Crystalac – 0/clear

Egyebek

Süniragasztó

Perfect Nails Transfer Fólia – TF16


21 megjegyzés:

  1. Bámulatos. Nem tudom, valaki megcsinálja-e utánad ezt a manikűrt :) Most még szebbnek látom, hogy olvastam, hogy készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Audrey, örülök, hogy hasznosnak találtad a manikűr elkészítésének lépéseit, és így közelebb jutott a szívedhez. Bízom benne, hogy lesznek, akik a leírást követve készítenek hasonló díszítéseket, kár lenne kiaknázatlanul hagyni a lehetőségeket! :)

      Törlés
  2. Csodàs lett.Imàdom!!! Annyira egyedi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hízott májú bandita köszöni a dicséretet! :)

      Törlés
  3. Tényleg szuper, így leírással még ütősebb! Elképesztő türelmed van, ez minden szempontból rendkívül innovatív manikűr!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Szilvikém, türelem nemcsak rózsát terem, hanem terepasztal-körmöket is! :D

      I-mint Innovatív? :D

      Törlés
  4. Nagyon tetszik, részint meghökkentő, részint zseniális! És minden tiszteletem a türelmedért.
    Viselni nekem ez már túl extrém lenne, de technikailag fantasztikus! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy így látod! :) Egy napig viseltem, meghökkentő látványt nyújtott még úgy is, hogy nem vittem emberek közé. Érdekes lett volna megfigyelni a reakciójukat. Messziről úgy festett, mintha fém körömékszerek lettek volna.

      Törlés
  5. Nekem nagyon durva ez a felület körömre, olyan mint egy megmunkálatlan fém darab. Ezzel a technikával csinálhatnál olyan ékszert ami nincs erős kopásnak kitéve, pl fülbevaló, vagy medál. Azokon sokkal jobban el tudom képzelni ezt az olvadt fém effektet. Azon belül is a pöttyök lehetnek erős dinamikus színek, minta belül színes tűzzománc lenne...nos csak egy kis ihlet szállt el itt.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez nagyon jó ötlet! NAGY ihlet szállt el itt, puszi! :)

      Törlés
    2. Na örülök! :)) Kérdezted, hogy hogy a csudába tudok ilyen precízen nyomdázni...szerintem sehogy.. :D A fotón nagy a körömfelületem, több minta fér rá. Szimetrikus mintákat meg ritkán használok mert azt max csak matricaként tudok én is felnyomni. Még a nyomdázás minőségèn lehet javítani ha a kínai kétvégű fekete nyomdázót bufferrel reszelem. Csodaszépen nyomja majd a mintát.. ;)

      Törlés
  6. Nagyon szép lett, ez tényleg maga a csoda! Kedvelem az extrém ötleteket, simán bevállalnám a munkahelyre is - ha el tudnám készíteni. :D Irigylésre méltó a türelmed! Nagyon tetszik, hogy mindent leírtál ahogyan készült, jó volt olvasni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! :) Sejtettem ám, hogy közel állnak hozzád az extrém díszítési megoldások, és az őrült ötletek! :) Ráadásul az ehhez hasonló "minták" szép hosszú körmökön igazán ütősek, irigylem is őket Tőled. Érdekes, hogy a legtöbben a türelmemet dicséritek, holott abszolút nem jellemző rám ez a tulajdonság, mindenesetre elgondolkodtató :)

      Törlés
    2. Velem az a probléma, hogyha nem sikerül először, és lemosom, de akkor sem akar összejönni, no akkor oda a türelem. :D
      Hát, az extravagancia jellemző volt rám mindig is, illetve az, hogy nem szerettem sosem a divatot, valahogy szerettem mindent kicsit másabbul, mint az átlag. :D

      Törlés
    3. :D
      Én is maximum kétszer mosok le manikűrt, hogy korrigáljam, ha valami nem jön össze. Ha még harmadjára se lesz tökély, akkor úgy marad! :)

      Törlés
  7. Tényleg olyan különleges, mint egy ékszer! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Örülök, hogy így látod, köszönöm szépen :)

      Törlés
  8. Nagyon egyedi manikűrt alkottál, még nem is találkoztam hasonlóval. :O

    VálaszTörlés
  9. Csak bámulom a manikűrjeid, hogy milyen egyedi ötleteid vannak és nem sajnálod az időt megvalósítani a különleges megoldásokat.
    Csodálatos lett az eredmény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a fotó olyan szinten felcsigázott, hogy amikor megpillantottam, azonnal elkezdtem dolgozni a megvalósításon. Amikor ötlet van, akkor minden más háttérbe szorul, nem nyugszom, amíg kész nincs. Az idő olyankor nem létezik. Emiatt általában csak szabadnapokon, vagy estefelé ügyködök, mert nem szeretem félbehagyni.

      Örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés