2016. január 18., hétfő

Ecseteim, avagy nélkülük semmi lennék.



Ma technikai bejegyzés következik, amelynek során bemutatom nektek legkedvesebb, leggyakrabban használt nail art ecseteimet technika szerint csoportosítva. Többségük a mai napig beszerezhető, de néhányuk mára már pótolhatatlan, egyedi darab, amelyet saját kezűleg alakítottam a kívánt formára hossz és vastagság szempontjából. Azt hiszem, már kezditek megszokni, hogy nálam majdnem minden alkalommal térdig ér a nyál, és mindent elborítanak az érzelmek, ezért talán meglepő lesz ez a száraz szemmel olvasható ismertető, de remélem, hasznosnak találjátok majd.


FOGADJÁTOK ŐKET SZERETETTEL, NÉLKÜLÜK SEMMI LENNÉK.



KÖRÖMLAKK DÍSZÍTŐ ECSETEIM

Körömlakkok szerelmeseként a szívemhez legközelebb álló díszítési mód, amikor normál körömlakkokat használok a motívumok megfestésére. A technika sok gyakorlást kívánt, amíg megtanultam az anyaggal bánni, jó pár profi és gagyi ecsetet elfogyasztottam, mire ráéreztem, hogy a technika során sokkal fontosabb az ecset szálainak strapabírása, mint az ecsetfej vastagsága.
Körömlakkokhoz két típusú ecsetet használok, aszerint, hogy vékony vonalakat, vagy teltebb, lágyabb, ún „szirmos” mintákat készítek.
A vékony, precíz, íves vonalakhoz, csigákhoz merev szálú, rugalmas műszál ecsetet, míg a szirmokhoz lágy, természetes szőr ecsetet használok. A technikához beszerzett ecseteket mindig fazonigazítom, a számomra tökéletes paraméterek alapján: 2,5-3 mm szőrhossz, tővastagság: 1-1,5 mm, pontban végződő tűhegy. A tővastagság a szálak stabilitása miatt fontos. Egy vastagabb ecsetet megstuccolva stabilabb tartású ecsetet kapok, mintha eleve keskenyfejű ecsetet választanék. A fotókon láthatjátok, hogyan támasztják a festő szálakat a tő rövidre nyesett szálai körkörösen, mint egy foglalat.

Catrice kétvégű szemhéjtus ecset


Kis Hableány Meló Után (link)




Véletlenül fedeztem fel drogériában, évekkel ezelőtt. Ezt megelőzőleg számtalan tusecsettel próbálkoztam, természetes és műszálas szőrűekkel egyaránt, de Ő volt az egyetlen, amely valóban bevált arra a célra, hogy körömlakkal hajszálvékony mintákat készítsek a segítségével.
Egyenes, rugalmas, műszálas sörték alkotják. Eredeti vastagságából olló segítségével jócskán kellett visszavennem, de a szálak olyannyira strapabírók, hogy meg se kottyan nekik a körömlakkok oldószerével való tartós érintkezés. Ennek ellenére acetonban NEM tisztítom, mindössze színtelen körömlakkal szoktam időnként a sörtéket áttörölni finoman, mielőtt világos színekhez használom. Íme egy manikűr, amelyet vele készítettem




Avon műszálas nail art ecset


SzóFogadó - Béke (link)

Ez az ecset teljesen átalakított darab. Eredetileg az ecset foglalatául szolgáló fémtok egy pontozó túlsó végén csücsült, de mivel nem kedveltem ezt a 2in1 funkciót, elhatároztam, hogy szétszedem őket. Lehúztam az eszköz nyeléről az ecsetet a fémfoglalattal együtt, és egy gagyi ecset nyelére pillanatragasztó segítségével rögzítettem. A szálakat itt is meg kellett stuccolnom, jelentősen, enélkül számomra használhatatlan a legtöbb mintázó ecset.



Az ecset sörtéi a Catrice-hoz hasonlóan műszálasak, kiváló minőségűek, bírják az oldószereket. Sajnos, tudomásom szerint ez az Avon-eszköz már nem rendelhető.


Hobbi-Vízfestőecset 1. (rövid)


Olcsó, iskolai vízfestőecset természetes szőrből. A szálak válogatás nélkül kerültek rögzítésre a nyélben, fazonigazítás nélkül semmilyen finom motívum elkészítésére nem volt alkalmas, ezért kisollóval kezelésbe vettem, többször is. Jelenlegi szőrhossza 2,5 mm, és tűhegyes. A legfőbb erénye, hogy a sörték rögzítése gyárilag stabil, soha nem hullatott szálat. A szálak puhák, ezért ez az ecset kiváló körömlakkokból apró virágszirmok, kecses, változó vastagságú indák, levélkék körömlakkból történő festésére. Kizárólag színtelen körömlakkal tisztítom, és csak akkor, ha tudom, hogy világos motívumot fogok vele festeni, egyébként csak áttörlöm tiszta papírtörlővel használat után közvetlenül.
Vadászom a hasonló kialakítású hobbiecseteket, évek óta, mert ritka, mint a fehér holló. Az alábbi virágmotívumot vele festettem.

Őszi Büdöske Rétegről-Rétegre (link)
Catrice, és rövidszőrű hobbi ecsetem egy hajszál társaságában a méretbeli összehasonlítás kedvéért. Vékonyak, annyi szent! :)


Hobbi-Vízfestőecset 2. (hosszú)


Vékony, puha, természetes szőrű ecset, saját stuccolás. Szőrhossza 9 mm. Olcsó, könnyen beszerezhető, nagyon nem professzionális darab, de mivel erre az ecsetre fogyóeszközként tekintek, nem bánom. Körömlakkal húzok vele nagyon vékony, egyenes vonalakat, mosolyvonalat, apró felületi kitöltéseket készítek a segítségével.


Bandita-féle Macskabajusz készlet


Alakváltó (link)







Nem csalás, nem ámítás, tényleg festek macskabajusszal! :D :D
Egy fiolában gyűjtöm cicáim elhullajtott bajusszálacskáit, és 0,5-ös töltőceruzába töltve használom a szálakat egyesével úgy, hogy a grafithegy mellé fogatom be. A szálacska természetes szőr lévén nem teljesen sima felszínű, mikroszkopikus pikkelyek borítják és mivel szaru, képes a festéket kissé felszívni és rövid ideig tárolni. Ennek köszönhetően szép, vékony csíkok húzására kiváló. Jelenleg körömlakk-mintákhoz használom, fogyóeszköz, minden alkalom után cserélem.








Essence Nail Art Legyezőecset


KIVÁLÓ darab!
Annyi professzionális célra árult gagyi, csálé szőrű legyezőecsettel találkoztam már, hogy meg tanultam értékelni ezt a kezdetben mellőzött kis ecsetemet, sőt sikerült pótpéldányt is beszereznem, biztos, ami biztos.
A sörték műszálból vannak, rugalmasak, sűrűk, simák. Elméletileg körömlakkal való színátmenetek létrehozására alkalmas díszítőecset, de én legfőképp pigmentekkel való díszítéshez, finom felületi csillámporozásra használom.
Körömlakklemosóval szoktam tisztogatni, egy szálat nem pottyantott még ki magából.
Ennél a manikűrömnél a pigmentpor felviteléhez és a felesleg lesöpréséhez használtam.

Őszi Barokk, Kígyóbőrrel (link)


Ferdevégű Zselés Díszítőecset


Műkörmös kellék, ötdarabos készletben vásároltam. Elvileg „egymozdulat”-technikával készített motívumok festésére szolgál, díszítőzselével, de szerintem ilyen méretű ecsettel maximum szívlapát oldalára érdemes próbálkozni.
Gyakorláshoz azonban tökéletes, olcsó.
Műszálas, rugalmas, finom szálak alkotják. Jól bírja az oldószerek romboló hatását, ezért rendszeresen használom, minden körömlakkozást követően ezzel az ecsettel tisztítom le a túlfutott, egyenetlen festékkontúrt a hátsó és az oldalsó bőrredő mentén. A művelethez nagy töménységű acetonba mártogatom az ecset szőrét. A fotón a legelső, egy éves darabomat láthatjátok, még bírja, de azért már időszerű lecserélni. :) Ezt szánom utódjául:

Essence Precise Eyeliner Brush


AKVARELL DÍSZÍTŐ ECSETEIM

Előszeretettel díszítek akvarellfestékkel, mert óriási előny számomra, hogy a nehézkesen javítható akrilfestékkel festett mintával szemben vízfesték használata közben a motívum egy mozdulattal letörölhető, visszamosható, korrigálható, és kiegészíthető. A festékből egyetlen pötty se megy kárba, a palettára kinyomott festék bármikor, azonos minőségben felhasználható vízzel hígítva. A technikáról a későbbiek során biztos, hogy lesz még bejegyzés, bevezetőül mindössze annyit, hogy számomra ehhez az anyaghoz a jó minőségű, természetes szőr ecsetek váltak be, így az alábbiakat ajánlom szívből.


Pearl Nails Kolinsky 000 (háromnullás) díszítő ecset


IMÁDOM
Kiváló minőségű, mindössze pár szál természetes szőrből álló professzionális ecset, ékszer tokban. Hónapokig nem mertem használni, csak nézegettem, és tanulmányoztam.
Akvarellfestékkel való mintázáshoz használom, hajszálvékony kontúrvonalak húzhatók a segítségével a motívumok hangsúlyozni kívánt részein. Nagyon, NAGYON vigyázok rá, speciális módon ápolom, hogy sokáig hűséges legyen hozzám.


Kolinsky 00 (kétnullás) díszítő ecset


Az előző ékszerecsethez hasonló tulajdonságokkal bír, csak fehérre festett egyszerű fa nyéllel. Egy gondolatnyit vastagabb az átmérő, és hosszabb az ecsetfej mérete, ennélfogva a szálak rugalmasabbak, ezért ezzel az ecsettel már szabályos kunkorok, csigavonalak is húzhatók, rövid, apró motívumok. Én akvarelldíszítéshez, ezen belül is kontúrozáshoz is használom leggyakrabban.


Crystal Nails Art Design díszítőecset


Természetes szőrű, pontszerű, ék alakú hegyben összeálló sörtékkel rendelkezik. A szálak minősége kiváló, semmilyen átalakítást, igazítást nem igényelt, az első percben tudtam, hogy egymásnak vagyunk teremtve!
Egyik legbecsesebb díszítőecsetem, akvarell motívumaim ezzel készülnek. Nem lehet hibázni vele. Mivel rendkívül apró, finom ecsetfejjel rendelkezik, apró körmökhöz, miniatűr mintákhoz nem tudok perpill nála jobb ecsetet! :)
Akril festékhez is alkalmas. Speciális módon ápolom.
Az alábbi ékszer mintáit CN Art Design ecsettel, a motívum fehér kontúrvonalait Kolinsky 00-val készítettem.

Műköröm-alapanyagokkal készített bross, akvarell rózsamintával.


Norka Nail Art Brush No 1.


Természetes, válogatott szőrű ecset, duci test (tő) és ék alakú, tűhegyes vég jellemzi. Az első használat előtt, beavatás során igényel némi igazítást. Éles ollóval néhány kiálló szálat tőből eltávolítottam. Ezt követően hibátlanul funkcionált






Íme néhány változó vastagságú motívum Norkával festve, akvarellel a gyakorlófüzetemből.

Legfőbb erénye számomra az, hogy sok festéket képes magába szívni a duci testbe, és finoman, egyenletesen adagolja azt. Menet közben könnyedén lehet vele vonalvastagságot váltani a hajszálvékony indától a húsos levél irányába-és vissza.
Én akvarellhez használom, de akril festékhez is szívből ajánlom. Prémium minőségű ecset, speciális ápolást igényel.









ZSELÉS FELÜLETI DÍSZÍTÉS

A technikában kezdő vagyok, de lelkes. Egyelőre egyetlen ecsetet használok előszeretettel zselés felületi díszítéshez.
A blogon gyakran találkozhattok majd hagyományos körömlakkal készült manikűrökkel, amelyeket azonban vékony zselés vagy transzferfóliás motívumokkal kombinálok, mint például ez a munka, így bár amatőr vagyok ebben a műfajban, semmiképp sem szerettem volna kihagyni az alábbi kedvencet.


Crystal Nails 0 short Ékszerecset


Finom, hajszálvékony zselés motívumok festésére használom, és gyakran veszem elő akkor is, amikor transzferfóliával díszítek, fóliazselé segítségével. Kiváló zselés díszítőecset, de tapasztalataim szerint akvarellfestékhez, kontúrozáshoz számomra nem alkalmas. Erre a célra külön vásároltam belőle egy másodpéldányt, de észrevettem, hogy mivel műszálas ecset, nem képes sem fölszívni a festéket, sem pedig fokozatosan leadni, így vagy sehogy, vagy pedig egyetlen vastag, rövid vonalként kerül az akvarell a felületre. Node díszítőzselével…verhetetlen :)

Ezt a motívumot vele készítettem.

Manikűrvadász- 22. Karácsonyi Forduló (link)


Stamperia KR 64 10/C


Rugalmas, kiemelkedően jó minőségű műszálas ecset, amelyet hobbiboltban vásároltam, emlékeim szerint 700 Ft-ért. A szálak hossza 3 mm, az ecset tővastagsága 1mm. A szálak összetartóak, egy pontban találkoznak a fej csúcsán. Precíz, aprólékos díszítésre szolgál. 


Nos, ezek az én szívcsücsök-ecseteim, amelyek közül ha bármelyik is hiányozna, nem érezném magam teljes biztonságban a munkáim során.


Figyelem: a következő, ecsetek-címke alatt megtalálható bejegyzésben a nail art-ecsetek ápolásáról olvashattok majd.


Te milyen ecsettel tudsz a legprecízebben dolgozni?

13 megjegyzés:

  1. "térdig ér a nyál..." :))))))) nem ér halálra röhögtetni, vacsi után ez komoly egészségügyi kockázatokkal járhat rám nézve! És miért nem vagyok rajta meglepve, hogy ezer ecseted van és mind egyedi??? Most megint magamba kell néznem: a koszlott e-bay-es 200 Ft-os ecsetkészletemet nyűvöm évek óta... huhh nagyon amatőr vagyok, bakker!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      Ez így igaz, térdig, olykor hónaljig. :D
      Nem sok ecset ez, de tényleg, és a finom mintákhoz, jó ha van kéznél ügyes ecset. Bárhová megyek, mindig nézem az ecsetfelhozatalt, tökmindegy, hogy Tesco, hobbibolt , drogéria, a vékony ecsetekben én már először mindig a körömfestést látom bele...a vastagabbakba is! :D

      Törlés
  2. Fejtetőig? :D A kézzel alkotás eszköztára.. Nekem is néhány olcsóbb, Moyra, Avon ecsetem van, nagyrészt körömágy takarításához használom és decals technikánál a minta kitöltéséhez a nyomdázón. (-: A ápolásos bejegyzést is várom! (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy igazság, hogy nem mindig a legdrágább ecsetek a legjobbak.
      Jójó, elismerem, FEJTETŐIG ! :D

      Az ápolásról hamarosan folyt-köv.

      Törlés
  3. Hűha,nagyon szuper poszt lett. (számomra per pillanat nagyon hasznos is) én a macskabajuszon lepődtem meg egy kicsit,de kreatív az biztos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Többféle természetes szőrszállal próbálkoztam, többek között ipari (ganaj) tepertőben lelt sertésszőrrel is, emberi szakállszőrrel, hajszállal.
      A macskabajuszt először homoklakkhoz próbáltam ki, és megtetszett. :)

      Örülök, hogy hasznos volt számodra :)

      Törlés
  4. a macskabajuszon kicsit meglepődtem. :D épp most akarom bővíteni az amúgy sem kicsi ecsetgyűjteményem, így örülök ennek a bejegyzésnek. :) az ecsetek tisztításához pedig ajánlom a Crystal Nails narancsos ecsetmosóját. nekem nagyon bejött, igaz olajos, de semmilyen kárt nem okoz az ecsetben és utána is ugyan úgy lehet használni az ecseteket. :)
    (nekem a kb 2 hetes beleszáradt körömlakkot is kihozta az ecseteimből)

    http://www.crystalnails.hu/bolt/mukorom-ecset/crystal-nails-narancsos-ecsetmoso---30ml-3972

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      A következő ecsetes bejegyzésben mindenképp szót ejtek erről a CN ecsetmosó folyadékról, nálam is alapköve ez a termék az ecsettisztításnak, ápolásnak, kedvenc! :)
      Hasonlóan jó (nagyon jó) tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, mint neked! :D

      Törlés
  5. Macskabajusz :)
    Nekem nincs túl sok ecsetem, azt hiszem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)
      Ez meglep. Mit használsz legszívesebben?

      Törlés
    2. Az ebayes vékony ecseteket a legtöbbször illetve egy hasonló olcsó és egyszerű szettet nyűvök még, amiben van tömzsibb ecset is, lapos, legyező... Kb ennyi. :)

      Törlés
    3. Nagyon szépen díszítesz, ez is bizonyítja az olcsó ecsetek létjogosultságát :)
      illetve azt a tényt, hogy ízlés és tehetség nélkül a legprofibb ecsettel sem lehet színvonalasat alkotni.
      Bevallom, nekem erős a hajlamom az ecsetsznobságra, akvarell és akril-tekintetben mindenképp, és az ékszerecsetek kivitelezésébe is szerelmes vagyok, pláne ha a kristályokkal megtömött fém foglalat jó minőségű szőrrel párosul! :D
      ...kristályosom nincs még..jut eszembe! :D :D

      Törlés
    4. Köszönöm szépen! :)
      És teljesen megértem a te álláspontodat is, hisz az akrilhoz kell a jó minőségű természetes szőr, az ékszer-ecsetek meg hát gyönyörűek! :)

      Törlés