2016. október 12., szerda

"Kelj fel és járj!" - SzínÜltig - 3. Fejezet - Analóg Színhangzat


Az elmúlt pár napban legszívesebben elköltöztem volna valahová nagyon messzire, vissza az időbe, avagy előre, magam sem tudtam eldönteni, de az biztos, hogy semmi kedvem nem volt a világot megváltani a körmeimen. Még mindig nem inspirál ez a hűvös évszak és szerintem már nem is fog. Nem engedtem be a szívembe, számomra az ősz az elmúlással egyenlő, a nedves földbe taposott avar illata a rothadás bűzét hordozza, a piros szélű leveleken hullafoltok.


Verőfényes októberi napon ültem neki ennek a bejegyzésnek, gondosan eltervezve, hogyan foglak benneteket továbbcsábítani magammal SzínÜltig túránk harmadik állomására, és a blog történetében először történt meg velem, hogy eltévedtem a billentyűk között és nem, az istennek sem akartak megszületni a szavak. Lézengtem üres fejjel, döntöttem magamba a jó erős kavarós kávéimat, percekre elvonultam a klaviatúra elől alvó macskát nyaggatni, mitesszert nyomkodni, szőrteleníteni, körömágyat radírozni, hogy aztán végül teljesen becsavarodjak, elvesszek a pótcselekvéseim között.

Nagyon vágytam az én kis blogom nyugalmas, békés légkörét, ugyanakkor véresre vakartam a szívem cinikus kérgét, hogy elővarázsoljak a mélyből valami lenyűgözőt, mert azt hittem, ez kell ahhoz, hogy élményt nyújtsak a számotokra, és az legyek, akit érdemes olvasni, követni. Tegnap este értettem meg, hogy több, igazabb, és egyszerűbb lesz, ha bevallom, hogy ez most nem jött össze, és csak úgy kinyújtom felétek a kezem, ahelyett, hogy ökölbe szorítanám.

Gyertek velem, szálljunk le együtt a bömbölve robogó távolsági buszról és sétáljunk egyet az Analóg Színhangzatok erdejében.

Analóg Színhangzat

Az emberi lélek ösztönösen vonzódik azokhoz a színhangzatokhoz, amelyek együtt rezegnek aktuális pszichés állapotával. Valószínűleg ez volt az oka, hogy ennyit vívódtam ezzel a témával, hiszen az analóg színhangzat számomra az abszolút harmóniát képviseli, egyetlen atomi részecske ellentmondás nélkül.

Ha a teljes színkör három, egymással szomszédos szeletéből választunk színt, a szemnek kellemes, harmonikus hatást érhetünk el.
Békés, pozitív hangzat ez, anélkül, hogy unalmassá válna, hiszen a színkör legvilágosabb és legsötétebb sávjában is keresgélhetünk, vagy akár a legélénkebb tónust is alkalmazhatjuk frissítésként, ha erre van szükség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tegyük föl, hogy meleg, világosbézs bőrtónusunk van, és élénk zöldeskék szemünk, a természetes hajszínünk pedig a házi egér bundájának színét idézi. Ha ez a három tényező igaz ránk, akkor azzal érhetjük el a legkellemesebb, legtermészetesebb összhatást, ha ezekkel az adottságokkal összhangban választunk sminkszíneket.
Egy hideg vadszederszínű dögös rúzs üvöltözni fog az ajkunkról, de egy téglavörös, terrakotta, gesztenye vagy tejcsokoládé nagy valószínűséggel összhangot fog eredményezni.

Ruhatárfrissítéskor gyakori, hogy kedvenc színeinket sikerül újravásárolnunk, ami egy idő után valljuk be, nem annyira izgalmas, de ha beazonosítjuk szívcsücsök farmernadrágunk tónusának pontos helyét a színkörpalettán, akkor könnyedén választunk majd hozzá a két szomszédos körszelet két árnyalatának megfelelő színű kiegészítőt, ruhadarabot.

Íme néhány fotó a közvetlen környezetemből, amelyeken sikerült tetten érni az analóg színhangzat legfontosabb jellegzetességeit.

A békakirályfi mély, meleg, sárgászöld foltjai a közöttük tündöklő élénk narancs pöttyökkel mesés összhangot nyújtanak a test halvány, sárgás csontszínével

A C-betűs lepke szárnyfelszíne élénk narancs, mintázatát mély rozsdavörös és élénk sárgásnarancs foltok alkotják.

Csipetke tricolor házimacska nőstény. Csontszín, narancsos bézs bundája az alvadt vér feketésvörösével tökéletes példája az analóg színhangzatnak

A blogom eddigi manikűrjeit átböngészve is találtam néhány jellegzetes analóg díszítést. Haladjunk időrendi sorrendben az elsőtől a frissebbekig.



Illatos kép. Amikor tavaly nyáron készítettem, éreztem a rózsa illatát. A bal kezemmel tartottam a virág szárát, rögzítettem, amíg a jobb kezemben tartott fényképezőgéppel lavíroztam fölötte. A szirmokról legurult egy harmatcsepp a bőrömre és én lenyaltam.
Van, hogy egy jelentéktelennek tűnő epizód örökre bevésődik. Különös titok.











Jelenleg két akváriumot gondozok, ez itt balra a kisebb. 
A bejáratás során, még akilakók nélkül készítettem róla ezt a fotót. 

Néhány évvel ezelőtt, a mini vízi világ építése közben ösztönösen választottam háttér- aljzat- és dekorációs színt. A mélyzöld Anubiasokat a barátnőmtől kaptam, sárgásbarna műfatörzsön ágyaztam meg nekik. A narancsbarna kavicsokat magam vadásztam a Tarna medréből egy kiadós tavaszi áradás után, amikor még nem volt blogom, sem idegen, arctalan rosszakaróm. Csecsemő-Krémmániázó-banditaként gázoltam értük az iszapos köveken egyensúlyozva, és nem estem el menet közben…..


Jobbra az egyik fenséges hím Vitorláshalam. Méltósága, szépsége magával ragadó. Érdek nélkül tetszik. Ebben rejlik a szépsége. Ez az egyik legfontosabb alapelvem, amiben hiszek.











A fent látható  kulcstartó pedig egy régi kedves emlék. Tudomásom szerint ő egy aprócska dísztök, amelynek kiszárított teste égetett-karcolt technikával készült fekvő rókát imitál.

 



Ha már dísztök, íme, egy friss példány, életem első funkcionális dísztöke, amelyet a minap egy kedves kolléganőmtől kaptam ajándékba. 

Ez az első őszi dísztárgy, ami idén jelent számomra valamit. 

A pillanat miatt, amelyben kaptam, a szűk kis öltözőben pár nappal ezelőtt, amikor hasunkat fogva nevettük a frissen vásárolt farmernadrágom derékpántjából kibuggyanó úszógumimat, és a kijelentésemet, miszerint én vagyok az élet császára J

A tárgyak érzelmi értéket hordoznak. Tegnap még csak egy dísztök volt, ma vigasza, tenyérnyi sebtapasza egy fájó sebnek. Egy számomra fontos ember keze nyomát őrzi. 







Tudatos színválasztású friss manikűrjeim analóg színhangzatban

Két manikűrt terveztem nektek erre az alkalomra, végül három lett belőle, mert mint általában, most sem voltam maradéktalanul elégedett az egyikükkel, így újraalkottam a hibás kivitelezésű díszítést.

Élénk sárga-zöld csillámos színátmenetes alap, irizáló glitterekkel megsuhintva. A tükörfényessé varázsolt felületre ragsztószalag segítségével készítettem el az étcsokoládébarna foltokat, majd vékony ecsettel, ugyanezzel a körömlakkal díszítettem.


Íme a mani, ahol bakiztam. Élénk borsózöld-neon narancs alapra applikáltam föl a dry marble technikával készült matricáimat, azonban, mivel a marble-virágszirmok nem voltak elég hangsúlyosak, átkentem őket csontszínű díszítőzselével. Nem kellett volna. Ugye? J


Másnap újra elkészítettem a manikűrt, ezúttal kukoricasárga, selymes fényű lakkot mixeltem az alap nedves közegébe, és végre azt a látványt kaptam, amit megálmodtam.


Mert nem adtam fel.

Soha nem adom fel.

Nem vagyok hajlandó észrevétlenül belesimulni az idő szövetébe, és eltűnni, mintha soha nem lettem volna.

Erre tanított ma engem ez a bejegyzés. Milyen érdekes. Amikor leültem ide pötyögni, még nem gondoltam, hogy ez lesz belőle.















Felhasznált körömlakkok


Vollare Da Vinci – selymes.csillámos napsárga
Moyra Gel Look – Johanne
Tégelyes, négyzet alakú, irizáló glitterek
RdeL Young Matt Top Coat
Kiko – 374 étcsokoládébarna
Sally Hansen Big Shiny Top Coat




Avon Gel Shine – P630 Citronized
Avon Magic Effects – orange blaze
Astor Quick Shine – 603 Happy Style
S-he Perfect Metallics – 130 duokróm zöldes aranybarna

Moyra Diamond Top Coat

10 megjegyzés:

  1. Ritkán olvasok jó kis bejegyzést, de ez most tetszett...még így éjfél körül is. :)
    Szóval, tetszik a kezdeti csapongásod, aztán magával ragad ez az egész...élmény olvasni téged. Én nem tudok, illetve tudtam, de már nem szeretek ennyit írni. Régen sokkal inkább le tudtam írni azt, amit gondolok, amit érzek...és nem csak itt a blogon van így.
    A manikűrök csodásak, mint mindig, a színvilág is nagyon bejön. A béka kifejezetten csúf és mégis szép.
    Jah, érezd jól magad a bloggerday napján helyettem is :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem tetszik mindegyik mani. Anyám szokta mondani, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik :)
    Az őszi színek pedig gyönyörűek, a megújuláshoz ez is kell, az elmúlás. Nekem az időm kevesebb a lakkozásra, képtelen vagyok mostanában beosztani az időmet, a korai sötétedés sem a legjobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Audrey :)
      Én is kevesebb kedvvel forgatom az ecsetet, tényleg nem jó ez a korai sötétedés, lámpafénynél lakkozás.

      Törlés
  3. Jó volt olvasni ezt a bejegyzést! (-: Nekem is tetszik mindegyik manikűr, nem éreztem úgy, hogy elrontottad volna. Valamikor régen nekem is volt egy kis akváriumom, sajnos belefáradtam a gondozásába, és szép lassan, csendben megszüntettem.. Ha jól látom, egy kis törpeharcsa is beúszott a képbe. Nekem volt foltos és albínó, olyan aranyosak voltak.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a manik :)
      Igen, egy kis páncélos úszott be a viti mellé, nagyon bírom ezt a fajt én is! Az egyik különlegessége számomra, hogy pillantása van ennek a halacskának :)

      Törlés
  4. Mindig élmény olvasni a soraidat, ittam a szavaid, hogy hova is jutsz el :)
    Én szeretem az őszt, gondolom közrejátszik ebben az is, hogy én magam is őszi születésű vagyok. Már augusztus második végében az őszt, a színes leveleket, ködös reggeleket várom. A hideg sem zavar, bár tény, hogy a meleg lakásból/irodából könnyű ...
    A manikűrök gyönyörűek, mint mindig, nagyon tetszik ez a meleg, sárgás-pirosas-barnás színvilág!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm PAncsikám! :)
      Most, hogy már piroslik a vadszőlő levele az erkély rácsán végre, már nekem is alakul az az őszi hangulat :)

      Törlés
  5. Én ízig-vérig őszi lány vagyok(szeptemberi születésű), szeretem az ősz színeit, szeretem a lehulló faleveleket nézni, szeretem az avar zizegését a talpam alatt...Olyan csodálatosan szép tud lenni... Igen, melankolikus is egy kissé, de engem mégis megnyugtat egy őszi táj és teljesen el tudok mélyedni "benne". Persze ez lehet valamilyen szinten betudható annak is, hogy félig melankolikus, félig flegmatikus a személyiségem. :D
    Ezek a manik, amik szerepelnek a bejegyzésedben, gyönyörűek, a kiscica meg kimondottan cuki :3
    Az analóg színhangzatról meg annyit írnék, hogy megint tanultam valami újat(köszi) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést :) Noigen, mire kezdenék belejönni az ősz elfogadásába, lassan véget ér a varázslat :)

      Törlés