2016. augusztus 13., szombat

Láb a kézben - Pedikűr Rutinom 1. rész - Nagygenerálozás


Régóta érett már egy mindent átfogó, pedikűrözéssel, lábápolással kapcsolatos rovat tőlem, de mivel a folyamatot fotókon is szerettem volna elétek tárni, mindig csak halogattam, állt a szőr a hátamon a gondolattól is, hogy én kamerát a kézben tartva, a földön kucorogva kínlódjak a lavór fölött/mellett. 



A pedikűrözéshez egyébként is teljes ráhangolódás szükséges nálam, és fitt idegrendszeri állapot, mert a lábfejem azért messzebb van tőlem olyankor, mint szeretném, el kell tehát viselnem a pici nyilalló fájdalmat a gerincemben és elfogadnom, hogy az olvasószemüvegem a teljes folyamat során a szemem előtt tornyosul.
Igen, talán egyszerűbb volna, ha rendszeres időközönként szakember kezébe tenném a lábfejem sorsát, aki körültekintően kezelésbe venné, miközben én lazulok, majd gond nélkül, angyalléptekkel távozom, de valahogy úgy vagyok én ezzel a történettel, mint a nőgyógyászhoz készülődéssel. Éppúgy reszelt sarokkal, gondozott körmökkel mennék pedikűröshöz, mint ahogyan frissen epilálva teszem a lábam a kengyelbe az ominózus vizsgálóasztalon J
Túl intim dolog számomra a lábfejemet másik ember kezébe adni, így inkább magam pedikűrözök.
Az évek során, ahogy a kezem esetében, úgy a lábápolással kapcsolatban is kialakítottam egy szabályos rutint, ami mentén haladok a folyamattal.

Lábápolási rutinom alapvetően három részre osztható, mert egyrészt naponta szentelek pár percet a lábfejemnek, másrészt ez a napi állagmegőrző rutin teszi lehetővé azt, hogy elegendő havonta egy alkalommal nagygenerálozni ezt a régiót, annak minden hercehurcájával együtt.
A harmadik tevékenységi kör a lábköröm egészségével kapcsolatos rutinomat foglalja magába.
A téma gigászi hosszú lesz, így a pedikűr rutinom szentháromságáról egymáshoz szorosan kapcsolódó bejegyzésekben olvashattok, és a későbbiek során „pedikűr” illetve „lábápolás” címszó alatt bármikor újra megtaláljátok majd a posztokat.



Ma a nagygenerálozási rutinomat fogom veletek megosztani, remélem, hasznosnak találjátok majd. Eszközeimet a használat sorrendjében fogom bemutatni.

A kiinduló állapot, az előző körömlakk eltávolítása után


FERTŐTLENÍTÉS

Bőrfertőtlenítőm
Eszköz fertőtlenítőm


A magam részéről lábáztatáshoz mindig tisztára mosott, körömkefézett lábakkal veselkedek neki, mert borsózik a hátam a gondolattól, hogy az illatos, habos vízbe koszos tappancsokat dugjak, és a bacikat úsztassam a habok között. 

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy legyen bármennyire is tiszta, egészséges a lábikónk, azon bizony baktériumok, gombák és egyéb kórokozók hemzsegnek a normál flóra részeként, ezért mind a pedikűrözés eszközeit, mind a lábfejek bőrét, körmeit fertőtlenítem a rutin előtt és után is, elkerülve azt, hogy az óhatatlanul bekövetkező mikrosérüléseken át kórokozók hatoljanak a felületbe.  Ehhez a művelethez az alábbi szereket használom jelenleg.

A fertőtlenítőkkel kapcsolatos márkaválasztás egyéni preferencia kérdése, egyedül arra ügyeljetek vásárlás során, hogy széles hatásspektrumú, azaz gombák, vírusok, baktériumok ellen egyaránt ható készítményt vásároljatok, ne illatosított, zselés alkoholt, mert az alkohol önmagában nem fertőtlenítőszer. A sebbenzin sem az.






KÖRÖMRESZELÉS

balra: professzionális körömreszelők, jobbra: egyszer használatos, eldobható, drogériás papír reszelők

Én a lábkörmeimet mindig 100/180 szemcsefinomságú reszelőkkel szoktam kurtítani, egyrészt mert olyan erősek, hogy sem az olló, sem a körömcsipesz nem viszi őket normálisan, másrészt ha sikerrel járok is, a körmeimet a sarkoknál repesztik ezek az eszközök.
A nagyujjak körmét kockafazonúra, a többit ívesre reszelem.

A műveletet még az áztatás előtt végzem, és sorjátlanítás nélkül dugom a lábam a lavórba. Kurtításra elsősorban többdarabos kiszerelésű, egyszerhasználatos papír reszelőket javaslok, mert a papír reszelők nem fertőtleníthetők, ezeket pedig egy használat után lelkifurdalás nélkül eldobhatjuk, tekintve, hogy 300-400 ft-ért három, négy darabot kapunk egy csomagban.


ÁZTATÁS
Étkezési szódaabikarbóna


A blog tiszteletére vásároltam ugyan egy szépséges kék műanyaglavórt, hogy ne az ezeréves lavóromat mutogassam, aztán valahogy mégsem került be a fotók közé, remélem nem bánjátok.

Az áztatóvízzel kapcsolatban az alábbiakat javaslom. Mivel célunk az elszarusodott, elhalt hámrészek felpuhítása, javaslom az áztatóvíz lágyítását. Én étkezési, vagy gyógyszertári szódabikarbónát használok erre a célra. 

Illóolajok, habok, rózsaszirmok csak az esztétikai élményt hivatottak szolgálni. Amennyiben tudjuk magunkról, hogy kizárólag illatos habokat szimatolva, úszkáló virágszirmok között vagyunk képesek elviselni az áztatott lábunk látványát, tegyünk a vízbe, de ha hatékonyak akarunk lenni, akkor nem kell más, mint egy evőkanál szódabikarbóna, étolaj, és egy kis folyékony szappan a jó meleg vízbe.





BŐRKEMÉNYEDÉSEK ELTÁVOLÍTÁSA

A sarkam (patkóm) a művelet előtt...
... és a lengéscsillapítóm.




Áztatás során a lágyított víz az elszarusodott bőrrészeket fellazította, ekkor érdemes körömkefével átkefézni a lábakat, majd sarokreszelővel a lábujjak szélén, a talpakon és a sarkakon alaposan átmenni sarokreszelővel vagy habkővel. 


Személyes kedvencem az alábbi két eszköz, mert hatékonyak, kíméletesek, ez a nyeles reszelő ráadásul úgy tűnik örökéletű darab, mert már több mint két éve nyúzom a műanyag dörzsfelületet, és pont ugyanolyan, mint újkorában.



Érdekessége, hogy nedvesen nagyon hatékony, és a vízben sem ázik szét, ugyanis a dörzs-rész tulajdonképpen nem más, mint egyetlen összefüggő rapcsos műanyagdarab, nyélbe ágyazva. A sajtreszelő-fazonú sarokreszelőkkel szemben tükörsima, lágy bőrfelszínt hagy maga után.








Habkő helyett ezt a morzsikálódós szintetikus habkövet szeretem használni, olcsó, kézbe simuló, remek fogyóeszköz, és változatos éleivel kiválóan alkalmas arra, hogy a körmök két oldalán megvastagodott bőrt is csecsemőfinomságúra koptassuk.




Művelet után

Művelet után


A SZARUPÁRKÁNY FELTOLÁSA ÉS AZ ELHALT BŐRÖCSKÉK ELTÁVOLÍTÁSA


Törölköző!!!!
Na ez az, amit el szoktam felejteni, és csak akkor jut eszembe, amikor már ázik a lábam, hogy nincs mibe törölni! J
Az áztatóvízzel fellazított, elszarusodott bőröcskék.

Professzionális bőrfeltoló-kaparó - késes változat

Professzionális bőrfeltoló-kaparó - lándzsás változat

Rutinom legidőigényesebb mozzanata a kapirgálás, amelyet szárazra törölt lábakon végzek.
Amennyiben biztos kézzel bánunk az éles, professzionális eszközökkel, akkor azt mondom, a fenti eszközöknél nincs tökéletesebb alternatíva, de ha nem vagyunk gyakorlottak, hatékony opció lehet erre a célra a lakossági felhasználásra készült manikűrkészletek tompa fémeszközeinek, vagy a sokdarabos kiszerelésben kapható egyszer használatos rózsafa manikűrpálcák alkalmazása, ez utóbbit természetesen használat után eldobjuk.

Tompa élű tologató és kapirgátor olcsó, drogériás manikűrkészletből

Kíméletes, egyszer használatos alternatíva
Kapirgálás után


A körömsáncok mentén csúfoskodó szálkák, cafatok eltávolítására cuticula csípőt, vagy bőrvágó ollót használok. A művelet során végtelenül óvatosan járjunk el, mert mindkét eszköz borotvaéles, komoly sebeket okozhatunk velük. 

Ha nem érezzük biztosnak a kezünket ezekhez az eszközökhöz, használjunk inkább helyettük 180-as szemcseméretű papír/fa körömreszelőt, a körmök két oldalánál az elszarusodott bőrt és a szálkákat ezzel is tökéletesen eltávolíthatjuk, igaz, picit lassabban tudunk haladni.

 





















KÖRÖMFEHÉRÍTÉS



Színes körömlakkok használata után előfordul, hogy körömlemezem kisebb-nagyobb mértékben elszíneződik, ilyenkor leharcolt Curaprox fogkefére nyomott kedvenc dm-fogkrémemet vetem be, és 5 percig dörzsölöm őket.




Fehérítés után












BŐRRADÍROZÁS, FINOMÍTÁS, POLÍROZÁS

Amikor minden összképbe nem illő recét, szarut, szálkát kivégeztem a lábfejemen, akkor vetem be a finomra őrölt konyhasó-babaolaj csodaradíromat, amelyet egyébként kézre is rendszeresen használok. (bővebben: itt)
Alaposan átmasszírozom vele az egész lábfejet, különös tekintettel a körömágyakra, majd leöblítem és megszárogatom a lábamat.
Porcelánfinomító, puha bufferek

Mivel lábkörmeim meglehetősen hullámos felületűek, puha bufferrel finomítom a felületüket. A körmök élén még meglévő reszelési sorját is ekkor távolítom el. Lakkozós időszakban, nyáron ezen a ponton tekintem befejezettnek a pedikűrt, mert ez a finoman egyenletes, karcmentes matt felszín kiváló alap a lakkozásra, körömdíszítésre.

Radírozás, finomítás után

Zárt cipős időszakban nem lakkozok, hanem tükörfényesre polírozom a körmök felületét.

Csodafény Polírozó - Kétutas


OLAJOZÁS, HIDRATÁLÁS

A pedikűr végén körömápoló olajat és urea-tartalmú bőrápoló krémet masszírozok be.

Kedvenc Olajam
Lábápoló krémem, 10 % urea-tartalommal
Polírozva, olajozva, hidratálva


FERTŐTLENÍTÉS

Pedikűr rutinom végeztével a fém és műanyag eszközöket folyó víz alatt leöblítem, majd fertőtlenítőszerrel befújom.


DÍSZÍTÉS

Kedvenc lábujj-elválasztóm
Ma egy végtelenül egyszerű, két réteges, egyszínű lakkozást hoztam nektek, amelyhez az egyik legszebb Moyra lakkomat használtam, az Angel kollekcióból. Csodás színe, szikrázó, arany ragyogása van ennek a fehér körömlakknak. Díszíthettem volna, de önmagában is olyan lenyűgöző látványt nyújtott, hogy nem volt szívem rátenni semmilyen mintát, matricát.












Bár a bejegyzés fotóit három hete készítettem, állagmegőrző rutinomnak köszönhetően még mindig ezt a lakkozást viselem a lábkörmeimen, kifogástalan állapotban. A következő lábas-bejegyzésben erről a napi rutinról olvashattok majd.
Moyra Angel Collection - No.371 ANAHEL - két rétegben

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a végeredmény, pedig én eléggé utálom a lábas fotókat, mindig valami szagot képzelek hozzá, most meg is lepődtem, hogy elmaradt :) Nem értem a lábujjszétválasztót, hiszen nem érnek egymáshoz a körmeid. Én kicsit szét szoktam terpeszteni lakkozáshoz, nekem is ilyen van. (És nem, nem akarok több Moyra lakkot venni, közel 100 db van, ebből a kollekcióból a Mihr, madártejsárga.)
    Le a kalappal az alapos rutin előtt, nagyon profi vagy!! Pihentető önkényeztetésnek is felfogható ez a műveletsor. Még mindig buffert kell vennem, nekem a kislábujjamon van bőrkeményedés, amit el kell távolítani. A biciklizés előnye, hogy nem használom annyit a lábaimat. (Bezzeg régebben...)
    A 100/180-as reszelőnél melyik fele a durvább, hogy van a számozás? Nekem is pont ilyen van egyébként, a kezemen is ezzel rövidítek, lábon csipeszelek és utánreszelek.
    A lábujjszőr a halálom. Nem, neked nincs a képen :) Azt is le szoktam szedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minél magasabb a szám, annál finomabb a felület. (a 100-as oldal a durvább, a 180 a finomabb)

      Az utolsó három kép közül a kétlábason jól látható, hogy a bal lábamon a középső ujj és a mellette lévő összeér. Igazából erre a lábamra szoktam feltenni a szétválasztót, a másik lábon szépen tudom tartani.
      Díszítésnél, amikor mintázok, mindig fent van a szétválasztó, mert olyankor nem tudok odafigyelni arra, hogy sültszalonnában tartsam végig az ujjaimat! :D :D

      Örülök, hogy nem botránkoztattak meg a fotók, emlékeztem, hogy írtál valahol már arról, hogy berzenkedni szoktál a lábasképek láttán! :D
      A fotókkal kapcsolatban nekem is le kellett küzdenem az érzést (szégyent) mert az áztatott csülkök látványa makróban azért valljuk meg, nem túl szép látvány, de mindenképp be akartam mutatni a valóságot, hogy mit kell lekaparni, meddig menjünk el és hasonlók. Túl sok rózsaszirmos, ps-olt pedikűr kering a neten, és én nem akarok ezek után futni, és idealizálni a valóságot.

      Van a fotók között szőrös, tessék csak visszaszívni a dicséretet! :D :D

      A kiinduló állapot fotóján direkt epilálatlanul hagytam a lábujjakat, kattitns a fotóra, és eredeti méretben láthatod, hogy tép beléjük a szél! :D :D

      Törlés
  2. Nagyon részletes leírás, köszönjük! :)
    Megnézem majd ezeket a fertőtlenítőket, ezek bárki által megvásárolhatóak?
    Azt írod, hogy a sebbenzin nem fertőtlenít, Te mit használsz a sminkecseteid tisztítására?
    Meg kell jegyeznem, mert itt látom pucéran a körmeidet, hogy nagyon szép a formájuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést! :)
      A Bradoplus kéz- és bőrfertőtlenítőszer drogériákban, patikákban kapható. A Frekaderm eszközfertőtlenítőszer sajnos nem, ezt a Fresenius Medical Care cég gyártja, és eddig még csak a cég állomásain, eü. intézményekben láttam. Egyébként alkoholbázisú fertőtlenítőszer, fém és műanyagfelületek fertőtlenítésére szolgál. Ennek alapján szintetikus ecsetek fertőtlenítésére én simán be merném vetni, előzetes samponos tisztítás, szárítás után.

      Mivel a saját ecseteimet csak én magam használom, nem érzem lényegesnek, hogy fertőtlenítsem őket, mindössze babasamponnnal mosom át őket rendszeresen.

      A kezem körmeire gondoltál ugye? :D
      Mert a lábamon kukoricaszemek vannak! :D :D

      Köszönik a dicséretet, mostanában tényleg nincs velük gondom, és ezeken a fotókon szerintem ráadásul még erősítő lakk sem volt rajtuk, önmaguktól is szép fényesek, najó, picit polírozom őket méhviasszal időnként! :)

      Törlés