2016. szeptember 18., vasárnap

Búcsú Eveline-től



Évek óta tartó körömerősítő hadjáratom eddigi leghatékonyabb fegyvere az Eveline 8in1 Total Action intenzív körömkondícionáló alaplakk…és mégsem írtam róla a blogon eddig még egyetlen sort sem, pedig komoly eredményt köszönhetek neki, esztétikus, óriáskörmös manikűrfotóim, díszítéseim e pillanatban nem léteznének nélküle.


Nagyjából egy hónappal ezelőtt ráadásul megvásároltam a márka újdonságát, az ezüst- és aranyszín mikropelyhekkel tuningolt 8in1 verziókat is, és bár azonnal kipróbáltam és szénné fotóztam őket, hogy gyorsan megszülethessen a lelkendező blogposzt, valamiért csak nem vitt rá a lélek, hogy megosszam veletek az élményt, és biztassalak benneteket a termék beszerzésére.

Kínos téma, halogattam.
Ahogyan egyre tisztábban éreztem, hogy blogolni felelősség, nem csupán felhőtlen szórakozás, úgy temettem egyre mélyebben a piszkozatok közé a bejegyzés vázlatát, mígnem egyszer csak eldöntöttem, mindenképp írni fogok róla, a termékkel kapcsolatos tapasztalataimról éppúgy, mint a kétségeimről, sőt ellenérzéseimről.


Az Eveline 8in1 hatékonysága az összetételében rejlik. Ha megtekintjük az INCI-t felfedezhetjük benne igencsak előkelő helyen a formaldehid-összetevőt, amelyről én a megismerkedésünk első pillanatában is tudtam, hogy mérgező anyag, ugyanakkor azzal is tisztában voltam, hogy kulcsösszetevő a termékben, és „ő” az, aki valahogyan képes megerősíteni a körömlemezt kúraszerű használat során.

Egyébként nem az Eveline az első formaldehid tartalmú körömerősítőm, jóval hamarabb próbálkoztam a Rimmel Nail Nurse Stronger Nail alaplakkal, valamint volt egy horrorisztikus élményem az Essence Studio Nails Ultra Strong ezüstszín üvegcséjével is, ez utóbbi jó féloldalas véleményt is generált tőlem a Krémmánia oldalára J

Természetesen ezek után az Eveline sem maradhatott ki az életemből, alig vártam, hogy felkenjem! J


Eveline 8in1 Total Action Intensive Nail Conditioner INCI (forrás)

A Rimmel lakk használata emlékeim szerint nem váltott ki bennem ilyen szintű katarzist, úgy rémlik őt vélemény nélkül hagytam eltűnni a süllyesztőben.

Véleményem a Krémmánián
Véleményem a Krémmánián

Akkoriban még inkább csak sejtettem, hogy a formaldehid jelenléte az, ami ezeknek a körömerősítőknek a legendás hatékonyságát biztosítja, ma viszont már azt is tudom, hogyan, milyen módon teszi ezt.

Nem rendelkezem magas szintű kémiai tudással, és kozmetikai vegyész hajlamaim sincsenek, elnézést kérek, amiért konyhanyelven ismertetem a folyamatot, remélem, hasznosnak bizonyul számodra ez a kis háttérinformáció, akkor is, ha esetleg évek óta megelégedéssel használod és eszedbe sem jutna leváltani, és abban az esetben is, ha még csak kacérkodsz a beszerzésével. Az alábbi rövid ismertetőt a Wikipédián találtam, amiről nem állítom, hogy az emberi tudás egyetemes és tévedhetetlen tárháza, de megbízható forrás, ha alapvető, általános információkra van szükségem egy adott témában.


A Formaldehidről dióhéjban

Kémiai vegyület, amely szobahőmérsékleten színtelen, csípős szagú, gáz halmazállapotú anyag. Vízben jól oldódik, 40%-os vizes oldata a tömény formalin, amely a legtöbb baktériumot és gombát, valamint a spóráikat is elpusztítja. Erős bőrszárító hatása miatt szemölcsök kezelésére is alkalmazzák.
A formaldehid mérgező és rákkeltő hatással rendelkezik, koncentrációtól függően.
Szövetek, sejtek tartósításához kiváló vegyület, mert az alkotó fehérjékben megtalálható elsődleges amino-csoportokat keresztcsatolja a közelben található nitrogénionokkal, így akadályozva meg a szövet lebomlását.(forrás)


A hatásmechanizmus hétköznapi nyelven az alábbi formaldehid-tartalmú Crystal Nails körömerősítő rövid terméktájékoztatójában is tetten érhető, amiért is a márka most kap tőlem egy virtuális pirospontot, ugyanis a fenti minikutatásomat a „keresztkötés” kémiai fogalom jegyében indítottam el. 

Mivel a körömlemez anyaga tulajdonképpen elszarusodott, elhalt, sejtmagjukat veszett fehérjékből (keratin) áll, teljesen egyértelművé vált számomra, hogyan avatkozik be a vegyület a körömlemez szerkezetébe.

Crystal Nails 2016-2017 Nagykatalógus (forrás)

Ugyan a termékekhez fűződő pozitív és negatív tapasztalataimat már megosztottam, és az Eveline 8in1 körömerősítő esetében együttműködésünk több mint egy éves, fotókkal dokumentált múltra tekint vissza, mégis nehéz elfogulatlan döntést hoznom kapcsolatunk jövőjéről.

Kedvenc termék, hatékony, ugyanakkor veszélyes, mérgező összetevőt tartalmaz 2%-os koncentrációban.

Merjem szívből ajánlani ezen ismeretek birtokában, nyilvánosan?

Aggodalmam valós. Közvetlen ismerőseim körében régebben ajánlottam már pár alkalommal ezt a terméket, szigorúan lelkükre kötve, hogy kizárólag kúraszerűen vessék be, de a látványos, kézzelfogható eredmények miatt mai napig a többségük megszakítás nélkül, rendszeresen használja.
Azonkívül tudjátok hogy megy ez, a jó hír futótűzként terjed, és a felhasználók köre észrevétlenül, ugrásszerűen szélesedik.

Nem állítom, hogy a termék rákot okoz, mert nincsenek erre vonatkozó alapos ismereteim, viszont nemrég feltettem magamnak a kérdést, vajon szükségem van-e az egyébként is benyelt, elfogyasztott, belélegzett mérgező anyagokon túl arra, hogy szándékosan növeljem az életemben előforduló veszélyforrások számát.

Meghoztam a döntést.

Mai napon ezzel a pár fotóval búcsút veszek Eveline-től és vele együtt valamennyi formaldehidtartalmú körömerősítőtől, hogy figyelmemet olyan biztonságos alternatívák felé fordíthassam, amelyeket lelkiismeret furdalás nélkül tudok ajánlani számotokra.




33 megjegyzés:

  1. Amúgy annak ide jen én is utána néztem ennek az összetevő mizériának. Nem hinném, hogy világszinten,ha valóban rákot okozna akkor alkalmazhatná egyetlen márka is. Én azért remélem valami finomított dolog ez. Bár akkor ennyi erővel levegőt se vegyünk mert majdhogynem garantált a tüdőrák,de az allergia az biztosan. Tisztában vagyok vele, hogy sokmindent nem tudunk és azzal is, hogy mindenki azt hitet el az emberiséggel, amit akar. Ettől függetlenül ha beválik hosszútávon a japán manikűr valószínűleg én is elhagyon az Eveline használatát. Mindenesetre érdekes téma. Mondjuk azt nem tudom honnan szedték, hogy rákot okoz mivel ezzel annak idején a halottakat tartósították, hogy később induljanak foszlásnak. Ez nem valami olyan, hogy jaj a deokban az alumínium rákot okoz, közben tényleges bizonyíték nincs? Emlékszem mikor azt mondták tudományos alapokon, hogy az alma héja rákot okoz. X éve meg megint tudományos alapokon enni kell,mert kb örökké élünk tőle. Szóval én szkeptikus vagyok sokmindennel kapcsolatban. De ettől függetlenül én is igyekszem megválni attól, amitől tudom, hogy tényleg káros. 2 éve szoktam le a cigiről és a kávéról. Szóval ne érts félre nem vagyok elvakult, hogy jaj nekem nem lesz semmi bajom semmitől. Köszönöm a posztot érdekes volt és tanulságos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad! :)
      Mivel a formalin, és a formaldehid legkülönfélébb ipari felhasználása is lehetséges, utánaolvastam a biztonsági adatlapoknak is. Ilyen adatlapokat mi is tárolunk a munkahelyünkön, fertőtlenítőszerek, takarítószerek termékleírását, pontos anyagösszetételét, veszélyességi fokát taglalják, pontokba szedve, hivatalos kódszámokkal+ a véletlen expozícióval kapcsolatos tennivalókat tartalmazzák.
      A formaldehid rákkeltő hatás legendája ezeket az adatlapokat olvasva vált hitelessé számomra. Már a 10% koncentrációjú oldat esetében is láttam ezt.

      Ez nem olyan, mint az aluminum a deókban, mert ez az anyag azért bizonyítottan mérgező, belélegezve, csak azt nem tudom, hány százalékig biztonságos még, illetve milyen hatásmechanizmus alapján rákkeltő.

      Nem minden országban engedélyezett a formalin jelenléte körömlakkokban, de sajnos, most nem ugrik be, hol nem alkalmazhatják már.

      Engem először főleg az egészségügyi célú felhasználás borzasztott el, azzal szembesülni, hogy elég nagy dózisban tartalmazza néhány fertőtlenítő szerünk a vegyületet, mi pedig több, mint 10 éve lélegezzük be munka közben....

      Tartósításhoz, balzsamozáshoz egyébként a mai napig alkalmazott szer a formalin, de óvintézkedések betartása mellett.

      Nyilván egy ilyen körömlakk formaldehidtartalma elenyésző, de én is úgy vagyok ezzel, mint te, hogy igyekszem megválni azoktól a termékektől, amelyek tartalmaznak bizonyítottan káros összetevőt. :)

      Törlés
  2. Én is kipróbáltam ezt az Evelin bigyót, de már akkor sem voltam jó véleménnyel róla. Hihetetlen módon kiszárította, tönkretette a köröm körüli bőrt. Hetek kellettek, mire újra rendbe jött. Nem értettem az egészet, mert ugye csak a körömre kentem és bőrt is szárította...és nem csak nekem. A családban még használta a lányom is, hogy erősödjön a körme, de ő is hasonlóan járt vele. Szóval, nekünk nem vált be, de ettől függetlenül biztosan sokaknak segített.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncs leszek, most, hogy leállok vele, milyen mértékű lesz a körömágy bőrének szárazsági állapota, mert az utóbbi időben én is észrevettem, hogy nem győzök radírozni, olajozni mellette. Az erősítő hatása számomra meggyőző volt, de szerintem igazán a puhácska, nem lemezesen leamortizált körmökre hatásos, gondolom azért, mert a normális szaru szerkezetét képes átrendezni kicsit. Az Essence termék okozta fájdalom nekem egyébként intő jel volt, hogy óvatosnak kell lenni vele, és hogy valami TÉNYLEG történik használat közben.
      Te jelenleg használsz valami körömerősítő módszert?

      Törlés
  3. Nekem nagyon bevált az eveline,már egy éve tuti használom. Jó kis poszt lett belőle. Lecserélném,ha lenne valami ugyanennyire hatásos,egyrészt nagyon jó a körömerősítő hatása,másrészt nekem meghoszabbitja a manikűr éllettartalmát.Ha találsz valami jót mindenféle képpem oszd meg,kiváncsi lennék rá:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz szívvel vettem tőle búcsút, mert nekem is túlnyomórészt pozitív tapasztalataim vannak a termékről. Mindenképpen megosztom, amint találok biztonságosabb alternatívát körömerősítésre, ez ettől a perctől küldetés! :)

      Törlés
  4. Nekem nagyon bevált az eveline,már egy éve tuti használom. Jó kis poszt lett belőle. Lecserélném,ha lenne valami ugyanennyire hatásos,egyrészt nagyon jó a körömerősítő hatása,másrészt nekem meghoszabbitja a manikűr éllettartalmát.Ha találsz valami jót mindenféle képpem oszd meg,kiváncsi lennék rá:)

    VálaszTörlés
  5. Én sokáig a Rimmel termékét használtam alaplakknak, de már több, mint egy éve nem.. Igaz, én csak alaplakként. Az Eveline lakkot viszont sosem próbáltam. Sajnos van még a készletemben egy OPI lakk, a Stat-to-Finish, ami tartalmaz formaldehidet. Ezért nyúlok szívesebben az OPI Nail Envy-ért, vagy nemrég vettem egy Sally Hansen Complete Care 7 in 1 nevű lakkot, ebben sok értékes anyag van, talán megér egy próbát. Főleg, ha Glamour napozol, mert 50% van a Sally termékekre. :D De visszatérve az eredeti témára.. Én is úgy vagyok vele, hogyha nem muszáj, ne használjunk vegyszereket. Én még fogkrémet is olyat részesítek előnyben, amiben nincs SLS. Vagy a hennát, sosem kennék vegyi festéket a fejemre, szerencsére allergiás lettem rá. :D A körmökre a japán manikűrt használom, annak idején Ági (Mdollas Nails) ajánlotta, két éve töretlenül hsználom, egyszer sem hagytam ki azóta, mert nagyon-nagyon szeretem. Előtte semmit sem találtam, ami megszünteti a lemezes töredezést, és ennyire fényessé varázsolja a körmöt! Volt olyan, hogy kimetszettem egy picit a körmömből a körömágybőr lekaparása közben, vagy megkarmolódott a körmöm valami éles dologtól (ez éppen most a hüvelykujjamon van), és miután a pasztával is jól bedörzsöltem, majd a púdert használtam, egyszerűen kitöltötte azt az "űrt"! (-: Szerintem nagyon jó lett ez a poszt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pár napja találkoztam ezzel a SH 7in1-el dm-ben, azonnal te jutottál eszembe, mert nálad láttam először! A G-napokon ezek szerint érdemes lesz beszerezni, vagy ha nem, akkor kuponfüzetemet vetem be rá.
      Amit viszont ezek után holtbiztos, hogy kipróbálok, az a japán manikűr. :)
      Milyen időközönként alkalmazod?

      Törlés
    2. Nekem a P.Shine van meg, az eredeti japán manikűr. Van hozzá angol leírás, olyasmi áll benne, hogy a pasztát havi 2-3 alkalommal, a púdert (tehát a paszta nélkül) heti 2-3 alkalommal. Én kéthetente szoktam a teljes kezelést, heti kétszer pedig csak a púdert. Szinte örökre elég az a mennyiség, tehát drága ugyan, de ha ezt vesszük akkor mégsem. (-:
      Én a cuticle removert szeretném a G-napokon. :D

      Törlés
  6. Évente egyet szoktam venni, alaplakként használom el, ez az időszak pont elég arra, hogy megerősödjön a körmöm. Mivel úgyis rövid körmeim vannak, nem igazán törnek. Azt tapasztaltam, mintha egy plusz réteg lenne a körmömön, mint amikor ráépítik a gélt, lenövéskor lehet csak észrevenni. Engem nem szokott égetni, mert nem roncsolt a körmöm, de tényleg biztonságosabb módszer az olajozás, mint a formaldehid. A kék kupakos Sally Hansen alaplakkot is szeretem, azt szoktam még használni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg érezhető egyfajta plusz réteg, és betonkeménnyé teszi a körmöket, az én időszakos hosszú fazonjaim is stabilak voltak tőle, ha tört valamelyik, akkor az keresztben tört, mélyen az elevenben, vagy pedig kagylósan, mint az üveg. Enélkül szerintem sokkal sérülékenyebbek lesznek a körmeim, igyekszem nem túlaggódni a dolgot, és keresek más alternatívát. A kék kupakos SH-t mostanában már nem is láttam. Lehet, hogy őt váltotta le a rózsaszín üvegcsés SH 7in1?

      Törlés
    2. Nem tudom, ma megyek DM-be, ránézek, veszek is, nem tudtam, hogy kivonták a Double Dutyt. Főleg az tetszett benne, hogy jóóó nagy üveg és alig sűrűsödött.

      Törlés
    3. Nem láttam rózsaszín üveget, de nálunk semmi sem meglepő, kicsi a DM. Kék kupakos sem volt :(

      Törlés
    4. Sajnálom! :(
      Én is megnéztem neked újra nálunk, hátha látok kék kupakost még, de nem :(
      A nagyobb dm-ünkben is már csak a rózsaszín üveges lakkot találtam.

      Törlés
    5. Köszi, mindegy, vettem Moyrát, kék lötyi, mégis legyen valami alaplakkom, meg van 5 az 1-ben Moyra meg Rimmel, de igazából ezek olyan egyformák.

      Törlés
  7. Hatalmas kedvenc,igaz most a nyáron nem használtam. Semmit nem kentem a körmeimre.:) Ebből a körömerősítőből ha nem vettem 30 darabot,akkor egyet sem. Vagy 10 ismerőst én láttam el.;) Most elég hülyén érzem magam,de nem tudom,hogy félre bírom e tenni,eddig az egyetlen termék ami valóban csodát művelt a körmeimmel,nem a maximumot,hanem annál jóval többet hozott ki belőlük. Ragaszkodom ehhez a hatáshoz és nem tudom mivel érhetném el,mert rengeteg más terméket próbáltam(Opi-tól SH-ig),de egy sem tudta amit ez. Plusz még alapnak is rohadt jó!;(((
    Nyehhhee...most várakozok,hátha talalsz helyette valamit...bízom benne nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beleásom magam a témába, igérem, és hozom hamarosan a Szent Grált! :D

      Törlés
  8. Hát, a formaldehid/formalin tényleg "huncut" anyag...És te sem véletlen érezted a bizsergést. Az R-mondatai között van az R43 is("Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat, szenzibilizáló hatású lehet"). Valószínűleg az Essence-es körömlakk erősítő nagyobb koncentrációban tartalmazhatott formaldehidet, ezért kezdett el fájni az ujjad tőle. Halkan megjegyzem, az izopropil alkohol sem véletlenül sárga pöttyös... Én már csak tudom, dolgozok vele a laborban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A körmösrde gondoltam, hogy fájt tőle, nem az ujjadra...

      Törlés
    2. Igen, jól írtad, valóban az ujjam fájt, mélyen a köröm alatt, csontba sugárzóan, hasogatva, mintha satuba szorították volna. Az Eveline csak bizsergetett. Sajnos az Essence-nél nem derült ki a százalékos koncentráció, de valahogy töményebbnek éreztem a szagát is.
      Az biztos, hogy érdemes átnézni azoknak a termékeknek a biztonsági adatlapjait, amikkel kénytelenek vagyunk dolgozni, mégis tudjuk, mivel állunk szemben, pláne, hogy sokan kisbabát várva is dolgoznak a terhességük félidejében is.

      Törlés
    3. Melóban "pancsolunk" az acetonnal, IPA-val(izopropil alkohol), toluollal (, dibutilaminnal...), éppen ezért szoktam megnézni, mi van pl. egy lemosóban, hogy legalább otthon ne használjak ilyen szutykokat. Igaz, jóval kisebb koncentrációban vannak jelen, mint munkahelyemen, de akkor is...

      Törlés
    4. Az utóbbi időben (néhány éve) én is tudatosabb vagyok összetevő téren, még a macskaeledel összetételét is ellenőrzöm vásárláskor :)

      Törlés
  9. Eveline az én barátnőm is, de szó nélkül leszek hűtlen, ha találsz egy egészségesebb kapcsolatot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már láthatáron az "új hús", én legalábbis bizakodom! :D
      Még nem merem rámondani, hogy MEGVAN, de pár napja tesztelgetem, és eddig ígéretesnek tűnik egy egészségesebb alternatíva! :)

      Törlés
  10. Én nem használom ezt a terméket,anno az Essence erősítőjét használtam,de semmilyen égető hatást nem vettem észre.
    P.Shine imádó vagyok elég régóta,amikor nincs kilakkozva a körmöm P2 termékeit használom erősítés gyanánt,azokkal nagyon elégedett vagyok.Én a vazelint kerülöm,de nagyon,a világ kincséért sem szeretnék vazelinos termékkel kapcsolatba kerülni :)
    Cuticle krémem csak home made van,én magam készíettem Lexánál volt a recept,azzal is nagyon elégedett vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A japán manikűr gondolata már nálam is érik egy ideje, és találtam egy újdonságot is, ami ígéretesnek tűnik. Melyik az a recept Lexánál? Belinkelnéd? Előre is köszi :)

      Törlés
    2. http://glitterfingersss.blogspot.it/2014/11/diy-mehviaszos-borapolo-krem.html?m=1 ;)

      Törlés
    3. Nagyon köszi, már el is olvastam Lexa bejegyzését, szuperjó cuccnak tűnik, valami hasonlóval megpróbálkozom én is szerintem.

      Törlés
  11. Tavalyelőtt én is megpróbálkoztam hanyagolni az ilyen körömerősítőket, de csúfos kudarcot vallottam. Nagyon jót tesz a körmeimnek, nélküle pedig rettenetesen gyérek a körmeim. Időnként tartok egy kis szünetet, de általában inkább ezt használom körömerősítőként és alaplakként.
    Persze azért kíváncsian várom, hogy milyen más hatékony körömerősítőt találtál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még a próbálgatás fázisában vagyok, nem rossz, nem rossz. Eveline nekem is hiányzik azért, nélküle nem betonkemények a körmeim. Ha a munkahelyem kézfertőtlenítési rituáléja nem lenne, szerintem maguktól is stabilabbak lennének, sajnos, a rendszeres alkoholos bedörzsölés nagyon nem tesz jót.
      Bizakodom, törekszem, remélem, hamarosan jó eredményt tudok mutatni :)

      Törlés
  12. Szia Andim :-) Na pont a Japán manit akartam ajánlani neked :-) Nekem csodákat tett az UV lámpával leégetett körmeimen :-) Megcsinálód és 1 hónapig nem szabad lakkozni , semmit nem szabad hadználni melette.Utána tökéletes körmeid lesznek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp kipróbálom, igaz, nem ebben a hónapban, mert sok váratlan kiadás adódott, de a következőben mindenképp, hogy tavaszra már minden rendben legyen! :)

      Törlés