2016. február 2., kedd

Körömfehérítő Praktikák 1. rész


Ma öt körömfehérítési módszert és a velük kapcsolatos véleményemet fogom veletek megosztani.
Mivel a saját körmömre kent lakkozásaim a szakmám miatt rövid életűek, a legritkább esetben fordul elő, hogy egy-egy élénk színű lakkozást több napig viselek, így a sárga körmök problematikája is elkerült a blogéletem során…eddig :)



Olykor megesik persze, főként sötét körömlakkok esetében, hogy a pigmentek szinte lemoshatatlanul beszínezik a körömlemezt, de a jelenséget porcelánfinomító bufferes finommattítást követő fehérítő fogkrémes fogkefés bedörzsöléssel simán tudom orvosolni.

Az elmúlt hetekben egy világos árnyalatú lakkozás és mintázás közben azonban óriási meglepetésben volt részem. Talán emlékeztek még a Tavaszhívó Transzferes manikűrömre, amelynek alapszínét egy gyönyörű pasztellsárga Catrice Ultimate nyújtotta két rétegben. 

Tavaszhívó Transzferes

A kifejezetten halvány árnyalat miatt (és egyébként sem) használtam alaplakkot, teljes nyugalomban készült el a manikűr, amelyet ezt követően egy napig viseltem, majd a lemosás során az alábbi látványban volt részem.

Catrice Ultimate 81 My Yellow Fellow egy napi viselését követő "lenyűgöző" látvány.

Bőrvédő balzsam, fehérítő fogkrém és háztartási fehérítő.
Mivel a halványsárga lakkot a körömlemezekre szabályos alakzatban vittem fel, a cuticula környékét ívben elkerülve, így könnyen beazonosíthattam az okkersárga elszíneződés alakjáról a „bűnöst” :)
Bevallom, ha nincs blogom, a jelenség iszonyúan zavart volna, és eszembe nem jutna emberek között parádézni ilyen körömzettel, de azon a napon kivételesen állati lelkes lettem a látványtól, mert így lehetőségem nyílt végre élesben tesztelni és megmutatni néhány népszerű és egy kevésbé ismert házi körömfehérítési praktikát és azok eredményét.

A műveletet megelőzőleg nem mattítottam fel a körömlemezek felszínét, mert arra voltam kíváncsi, hogy a tesztben alkalmazott anyagok önmagukban milyen hatásra képesek az elszíneződéssel szemben. Öt módszert választottam ki, minden körömre más praktikát vetettem be, a közismert módszereken túl ezúttal merészebb vizekre evezve egy körmön kipróbáltam a kedvenc dm-sajátmárkás Denkmit Oxi Power mosószer adalékomat is, amely 15-30 % oxigén alapú, igen hatékony szer textíliák áztatásához és mosásához.
Renapur Leather Balsam




A körmöket környező bőrfelületeket az alkalmazott vegyszerek hatásától legkedvesebb méhviasz-tartalmú kenőcsömmel védtem. Nos, talán nem meglepő tőlem ilyet olvasni, de ez utóbbi sem kézbőr ápolására szolgál eredetileg, hanem CIPŐKENŐCS, természetes bőr lábbelikhez. Összetételét tekintve méhviasz és ásványi olaj keveréke, ennek megfelelően illata kellemes, mézes, naná, hogy egy cipő után a fürdőszobaszekrényembe költözött fénysebességgel! :D 







MÓDSZEREK, EREDMÉNYEK

       1. citromlé+víz                          2.  szódabikarbóna+víz            3. fehérítő fogkrém               4. háztartási fehérítő por+víz 






Mutató ujj: Citromlé és csapvíz azonos arányú keverékében a körmöt 15 percig áztattam. Az eredményt tekintve a praktikára fordított idő teljesen fölöslegesnek bizonyult, a sárga elszíneződés meg se moccant. Egy biztos: a citromlé, mint körömfehérítő módszer, nálam megbukott.






Középső ujj: Gyógyszertári Szódabikarbóna és csapvíz azonos arányú pasztáját a körömlemezbe dörzsöltem, és 30 percig rajta hagytam. Itt már tapasztaltam némi színfakulást, de inkább csak a körömlemez középső sávjában, ahol a pasztát dörzsölgettem is a felületbe, az oldalsó sáv sárgája érintetlen maradt. Nyilván a paszta polírozó hatása érvényesült inkább. Azt gondolom, számomra ez a módszer is kiesett a kosárból.





Hüvelykujj: Babafogkefére kent dm-sajátmárkás Dontodent Brillant Weis mikroszemcsés fogkrémmel 3 percen át dörzsölgettem finoman a körömlemezt, mintha csak fogat mosnék. Eredmény: a körömlemez a fogkrém mikroszemcséinek és a sűrű, puha fogkefe együttes polírozó hatásának következtében szemmel láthatóan kivilágosodott. Ezt a fogkrémet egyébként pontosan emiatt szeretem ennyire, ugyanis pontosan ugyanezt tudja a fogaim esetében is produkálni, anélkül, hogy károsítaná, vagy érzékennyé tenné őket.






Gyűrűsujj: A Denkmit mosószer adalékporból némi csapvíz hozzáadásával készített pasztával bekentem a körmöt és 10 perc hatóidőt engedélyeztem neki. A körömlemez elszíneződése egységesen halványodott, de nem olyan mértékben, hogy azzal elégedett lettem volna, és agresszív szer lévén a hatóidőt nem mertem volna ennél hosszabbra nyújtani.






Balra a kiinduló állapot, jobbra fehérítés után, kisujjköröm érintetlenül hagyva.

Balra a kiinduló állapot, jobbra fehérítés után, kisujjköröm érintetlenül hagyva.

Kisujj: ezt a körmöt kihagytam a vegyi fehérítésből, egyrészt az összehasonlítás végett, másrészt hogy kipróbáljam egy ígéretes fehérítő körömlakkomat, amit erre a célra vásároltam és még nem volt alkalmam felavatni. Erre a termékre a drogéria éles, mesterséges fényei között figyeltem fel, mert feltűnt, hogy a lakk nem a megszokott kékeslila optikai hatást produkálja az üvegcsében, ami egyébként szerintem majdnem annyira természetellenes látvány a körmökön, mint a sárga elszíneződés.

Astor Pro ManicureGive Me Clean Whitener Base Coat 

Szerencsére sikerült egy igen jó közeli fotót készítenem ennek a terméknek az állagáról, színhatásáról. Tulajdonképpen egy természetes, törtfehér, áttetsző körömlakk, amelyet Astor opálos, irizáló, púderfinomságú mikropigmentekkel dúsított, ennek köszönhetően nyújt a körmökre felkenve lágyan ragyogó, egységesnek tűnő élményt. Leginkább egy arcbőrre alkalmazott highlighter hatásához tudom hasonlítani, amely nem fed, de a felületet simábbnak, ragyogóbbnak mutatja.
A termék tapasztalatom szerint egyáltalán nem fehérít ténylegesen, több nap után lemosva sem láttam különbséget ez ügyben, de viselés közben meggyőző az optikai hatás enyhén elszíneződött körmök esetében. Alaplakként is érdemes vele egy próbát tenni.

Astor Pro Manicure Give Me Clean Whitener Base Coat optikai hatása csak a kisujj körmén.

ÖSSZEGZÉS


Az itt ismertetett vegyi módszerek közül egyértelműen a Dontodent Brillant Weis fogkrémes 3 perces dörzsölés hozott figyelemreméltó, majdnem százszázalékos eredményt, ez az, amelyet szívből tudok ajánlani rutinszerű alkalmazásra. A teljesség kedvéért íme a termék INCI-je.

Forrás: Krémmánia
És egy közeli fotó a fogkrémmel fehérített hüvelykujj-körömről.



Nektek van valamilyen jól bevált hatékony házi körömfehérítő praktikátok? 

22 megjegyzés:

  1. Épp a napokban gondolkodtam el, hogy érdekes, de én semmilyen elszíneződést nem látok a körmeimen, pedig majdnem minden nap lakkozom. Nincs semmilyen praktikám, szerintem a japán manikűr védi meg a körmöket az elszíneződéstől, valamint az alaplakk (Eveline körömerősítő).
    A fogkrémes tippet már hallottam korábban is, hogy milyen hatékony, tényleg látványos az eredmény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően én sem vagyok hajlamos az elszíneződésre,de a sötét lakkokkal azért óvatos vagyok :)
      Ez a halványsárga Catrice durván meglepett, nem számítottam rá, hogy ennyire sárgít, szerencsére a fogkrém erre a problémára tényleg hatékonynak bizonyult.

      Törlés
  2. Én sárga körömre a szódabikarbóna/hidrogénperoxid masszát szoktam használni,de a dözsölést elkerülöm.Ezzel szépen eltűnik a sárgaság.Szerencsére nagyon de nagyon kevés alkalommal!
    Viszont nálam kizárt,hogy nem kenek fel alaplakkot.
    Tavaly vettem a China Glaze- Everglaze lakkokat,ugye ehhez alapból nem kell base coat,viszont marha rosszul éreztem magam,attól a tudattól,hogy nincs rajtam base és tuti befogja a körmöm.
    Szerintem a plusz egy lépést kár kihagyni,teljesen mindegy mit ken fel az ember....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a kombót még nem próbáltam, de szívesen benevezek rá, adandó alkalommal :)
      Milyen arányban készíted a masszát?

      Törlés
    2. Sok bikarbóna és kevés peroxid.Amúgy nagyon hatásos,max ha elsőre nem annyira ltáványos,megismétled :)

      Törlés
    3. Köszönöm, első adandó alkalommal kipróbálom! :)

      Törlés
  3. Én ezek közül még csak a háztartási fehérítőt nem próbáltam, nekem semmi sem fehérítette ki eddig a körmöm. Még a hidrogén peroxid amit nem próbáltam, de mivel nem festem sem a hajam, sem a szempillám, szemöldököm, etc, és más célból sem kell itthon ilyesmi, inkább sárgán marad a körmöm, úgyis mindig ki van lakkozva. A negative space maninál is csak a buffer segített :D :D szerintem hajlam kérdése is, hogy kinek mennyire sárgul a körme, nekem akkor sem volt ilyen fehér körömvégem amikor nem lakkoztam egyáltalán. Mindigis inkább csontszínű és áttetsző volt. A barázdáknál pedig átlátszó. Az Astor lakk nekem is megvan, de rajtam tök átlátszó, és csíkozódik is... :( Alaplakknak se jó, mert egy élet mire megszárad rajta a szín. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, láttam már nálad bevetésen ezt az Astort, gondoltam is, hogy "na, jól beválasztottam", de szerencsére az én körmömön nem volt problematikus, talán a barázdák...
      Apró sárgulás esetén én is bevetem a porcelánfinomító buffert, nem szöszölök ennyit :)

      Törlés
  4. Szerencsére az én körmöm sem színeződik el a lakkoktól (Avon alaplakkot használok évek óta). Viszont mostanában egy A-england lakk szivatott meg, mert a próbánál nem használtam alaplakkot (mert ugye csak kipróbáltam)és mikor lemostam pár perc után olyan volt a körmöm, mint egy hulláé. Minden színben játszott, kéktől a zöldig. Érdekes módon ezt az infót kifelejtették a tesztekből. Azt hittem elsírom magam, mert a sok év alatt ilyen még nem történt velem. Szóval az akció után én tiszta citromlébe (nem hígított)áztattam kicsit, aztán következett a fogkrémes módszer, teljesen eredménytelenül. Aztán bufferrel kicsit mattitottam a körmeimen és fehér lakkot kentem fel egy-két napra. Kellett egy-két hét mire eltűnt az ocsmány színeződés, na persze még ez mellett a mosogatás, mosás is segített :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha, melyik volt az az A-England? Nehogy véletlenül megrendeljem :D
      Alaplakk fölött is befogta a körmöd?

      Törlés
  5. Még én sem próbáltam soha semmi ilyen technikát. Az a baj, hogy félek, hogy nagyon kiszárítják a körömlemezt. Szerencsére túlzottan nem sárga, és olyasmi, amit Szilvi írt, hogy sosem volt ilyen fehér, mint a Tied, mikor nem lakkoztam sem, inkább olyan átlátszó.
    A poszt nagyon hasznos, lehet a fogkrémet ki fogom próbálni. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A háztartási fehérítőtől kicsit tartottam is, féltem, hogy szétcincálja a körmöt vagy a bőrt, ezért nem mertem több időt hagyni neki, emlékszem, egyszer puszta kézzel lögybölgettem vele a beáztatott ruhát, legalább húsz percig, és a köröm nem hálálkodott! :D
      A fogkrémmel kapcsolatban éreztem azt, hogy megérte a ráfordított idő, és nem okozott semmi károsodást. A citromlé volt a legkellemetlenebb érzés, sokáig tartott és szárított.

      Törlés
  6. Szuper poszt volt,nagyon érdekes kísérletek. Én régebben nem használtam alaplakkot,ha sárga volt a körmöm,vállat rántottam,s kifestettem(persze nem franciára). Így visszagondolva nagy pofont adnék a múltbeli énemnek. :D bár akkor nem hittem volna,hogy ennyire lakk mániákus leszek... Szóval egy ideje(kb.3-4hónapja) az Eveline 8in1 alaplakkját használom,ami egy álom. Eleve fehéres színű,szóval van egy kis fehérítő hatása,amíg a körmön van. De én ennyi ideji használat után azt vettem észre,hogy nem csak fehérebb(maga a "csupasz" köröm)hanem erősebb is. Még ezelőtt sosem voltak ilyen hosszú körmeim. Imádom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Eveline 8in1 nálam is kedvenc, de alaplakként, elszíneződés megelőzésére még nem próbáltam ki, köszi, hogy említetted, mindenképp kitapasztalom, már csak azért is, mert épp most tartok vele intenzív kúrát, sajnos, két napja sikerült leamortizálni a körmeimet :(

      Törlés
  7. Nekem annyira nem szokott sárga lenni a körmöm, hogy zavarjon, meg úgyis kifestem mindig. Egyszer zöld lakkot kentem fel alaplakk nélkül, na azóta többet nem teszem ezt, határozottan zöld körmeim lettek. Nincs praktikám, csak az alaplakk, mindig más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nekem is van egy zöld lakkom, ami durván bezöldítette a körmeimet, majdnem elájultam, amikor lemostam. A Moyra Gel Look Johanne! :)
      Nálad melyik zöld volt bűnös?

      Törlés
    2. Egy Manhattan lakk, na most megkerestem, mert nem jutott eszembe.
      http://kremmania.hu/kremek/manhattan-yeah-yang-koromlakk

      De ez a szín volt Moyrában is, az nem fogott.

      Törlés
    3. Köszi az infót, kerülni fogom ezt a lakkot! :)

      Törlés
  8. A szódabikarbóna, citrom leves kurát kiprobáltam én is de egyik sem vált be. Sőt még a fogpasztás sem...lehet nem dörzsölgettem eleget vagy a fogkrém tartalma nem volt a megfelelő. Én amikor feheríteni szeretném a körmeim a 3 oldals buffert szoktam használni. Nem 100%-os a fehérítés, de csak jobban mutatnak a körmeim használata után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek a Dontodent fogkrémnek a titka szerintem a mikroszemcséssége. Három percig dörzsöltem fogkefével, tulajdonképpen políroztam vele a körmöt.
      Az biztos, hogy szódabikarbónát nem tartalmaz.
      Egyébként bevallom, hatékonyabbnak hittem ezeket a házi praktikákat, ehhez képest tényleg nem történt semmi katartikus, a fogkrém kivételével, amelyet már egyébként is régóta használok heti rendszerességgel körömápolási rutinomban.

      Törlés
  9. Ki fogom próbálni ezt a fogkrémet... a fogaimra! Azokon sokkal jobban szenvedek a sárgaságtól, mint a körmeimen :) Hiába, a kávé, tea, meg a gének...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívből ajánlom, biztos vagyok benne, hogy hatékony lesz. A kávét az én fogaim is sínylik :(

      Törlés