2016. február 4., csütörtök

Életfa

Az elmúlt héten ismét Szilvi SzóFogadójában vendégeskedtem, és ez alkalommal a HÁLA fogalmával dolgoztam, Szilvi pedig a Hatalom-szót kapta tőlem. Katt ide a részletekért :)


forrás

A manikűr tervezése során folyamatosan a saját életem fölött érzett hála volt az iránymutatóm, és lehetséges szimbólumokban gondolkodtam. Olyan díszítést akartam körömre vinni, amely a lehető legkomplexebb ábrázolása az életnek, így jutottam el az ÉLETFA ősi szimbólumához. Az Életfa szimbolikájáról itt találtam érdekes bejegyzést, érdemes átolvasni.

Munka közben hihetetlen furcsa élményben volt részem, ugyanis váratlanul szembesültem vele, hogy az ágas-gyökeres, mindent átszövő indás fás motívum az egyik legjellegzetesebb, legtöbbet használt díszítőelem a munkáim során. Ahhoz még nem éltem eleget, hogy pontosan analizálhassam ennek a ténynek a pszichológiai jelentőségét magamra nézve, de annyit biztosan tudok, hogy a motívumra az én kezem automatikusan rááll, amint elkezdek tervezgetni, rajzolni, bármit.

Néhány régebbi manikűröm, ahol a motívum egyértelműen tetten érhető.

Bizonyára nektek is feltűnt már, hogy többnyire minden körmömre díszítek, sőt imádok túldíszíteni, de most tőlem szokatlan módon az Életfát egyetlen körmön szántam megjeleníteni, hogy ezzel is hangsúlyozzam a téma fontosságát, a többi köröm inkább csak mellékszereplője a történetnek. A manikűröm egy tetováló művész munkája nyomán született, ennek megfelelően kontrasztos, és lényegre törő.


Első lépésben két rétegben felkentem a kék Avon lakkomat, amelynek félszáraz felületét holografikus kék mozaikos, gyűrt transzfer fóliával átlapogattam, majd Moyra fedőlakkal borítottam, ettől az egyszerű, kék alap gazdag, térhatású ragyogást kapott.


Ezt követően két körmön laza szerkezetű szivacs segítségével elkészítettem a kék-fehér szemcsés színátmenetet, aztán nekiláttam az életfa megfestésének, Crystal Nails Festőzselével húzva a hajszálvékony vonalakat. Köttetés után a manikűrt normál fedőlakkal zártam.


 A motívum jellegzetessége, hogy a köröm egyik oldalán zárt határvonalat alkotnak a fa egymásba fonódó ágai-gyökerei, míg az ellentétes oldalon a mintát szinte felszabdalják, áttörik a fáról felrebbenő madarak.





Nektek mi a legkedvesebb, visszatérő motívumotok, vagy önkéntelen „relax-firkátok”?




Felhasznált körömlakkok

Avon Nailwear Pro+ - Cosmic Blue
Moyra – No 03 hófehér
Moyra Gel Coat
China Glaze Everglaze Active Top Coat

Egyebek

Crystal Nails Transzfer Fólia – Jégkristály Blue (holografikus kék-mozaik)

Crystal Nails Art Gel - White

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, tetszik, hogy nem minden körmön jelennek meg az indák. Tényleg érdekes, hogy szívesen használod ezt a motívumot. Én ritkán alkotok nagyon kézzel, nyomdázáskor viszont a virágmintákat kedvelem leginkább. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt én is megfigyeltem a munkáid során! :)
      Talán a romantikus éned kívánja a virágmintát! :D
      Az is tény, hogy a legtöbb hangsúlyos nyomdaminta méreténél fogva felületet kér, ebben bővelkedsz. Isteni érzés lehet a szép hosszú körmökre díszíteni, na ilyenkor sárgulok erősen! :D
      Örülök, hogy tetszett a manim.

      Törlés
    2. Köszönöm én is. :D Ezeken a képeken pedig úgy látom, nem túl rövidek a körmeid, a formájuk nekem nagyon tetszik!!

      Törlés
    3. :)
      Körömcsere egy hétre? :D :D

      Törlés
  2. Csodás alkotás. Szerintem nincs rám jellemző minta, amit nagyon szeretek, az a krikszkraksz, cikkcakk, geometrikus minták :) Főleg a vonalas, kitölthető mintákat szeretem. Érdekes, hogy ez a behálózó minta ennyire rád jellemző, én nem bírom a kacsakaringós mintát magamra nyomdázni sem, pedig szép. Aztán persze változik az ember, ki tudja, mi lesz később.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idővel tényleg változik az ember, évtizedekkel ezelőtt mindenhová kis virágokat, és szívecskéket firkáltam, később köröket.
      Nagyon rendkívüli dolognak kellene ahhoz történni, hogy szabályos geometrikus mintát vigyek körömre, pedig másokon imádom, magamon is tetszene, de képtelen vagyok két egyenes vonalat egymás mellé húzni. :D
      Az órás maninál, amikor a mutatókat festettem, percekig paráztam, hogy nem fog összejönni! :D
      Örülök, hogy tetszett a manikűr, köszönöm a dicséretet.

      Törlés
  3. Ismét leesett az állam! *o*

    VálaszTörlés
  4. Meseszép. Annyira imádom egy bejegyzésedben,hogy a csodás munkáidat meg is tudod indokolni. Mármint úgy értem, hogy van "értelem és érzelem" a manikűrjeidben,nem csak úgy nekiültél és improvizáltál. Le a kalappal. :)
    Én légyszívesebben a geometrikus mintákat hordom/készítem. Nem tudom miért,de imádom őket(annak ellenére,hogy a matematikai oldalával nem vagyok kibékülve). Ha pl.rajzórán van a lapomon üres tér,mindig valami geometrikus mintával töltöm ki. Legyen háromszög/négyszög/kör...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Nagyon szeretek "beszélni" a egy-egy munkáról, mert minden manikűrnek története van az első gondolattól az utolsó ecsetvonásig. Csak reménykedem benne, hogy ezt a közléskényszeremet az olvasóim elfogadják bennem! :)
      Amint lesz egy kis időm, utána fogok nézni az önkéntelen firkák-motívumok jelentőségének, nagyon izgalmas, érdekes dolog ez!
      Geometrikus mintában nagyon nem vagyok otthon :)

      Törlés