2016. február 11., csütörtök

A Pontos Idő


Az elmúlt hét Szilvi SzóFogadójában az ILLEM és az IRÓNIA jegyében telt, itt olvashatjátok a bejegyzést. Ez alkalommal a fogalomkifejtést igyekeztem tömören megoldani, mert tudtam, hogy ha viselkedéskultúra rendkívül szerteágazó ösvényeire rámerészkedek, onnan nem jövök le egyhamar! :)
Ezt leszámítva is, mint tudjátok, nehéz nekem leállni a szövegeléssel, pláne, ha belemelegszem!
Az illemszabályok betartását egyébként meglehetősen lazán kezelem, van, hogy lustaságból szegek szabályt, jó néhányat pedig lázadó szellemben, szándékosan hanyagolok.




Forrás




Erre az alkalomra olyan manikűrt szántam készíteni, amely arról az illemszabályról szól, amelyet mindig tiszteletben tartok, ez pedig a PONTOSSÁG.
A motívum nem is lehetett volna más, mint egy körömre festett óra számlapja, már csak azt kellett kitalálnom, milyen körítéssel fogom tálalni.

Imádom az órákat, kiváltképp a karórákat, nem történhet meg, hogy valamelyik kedves darabom nélkül induljak útnak, képes vagyok a kertkapuból visszafordulni, ha észreveszem, hogy pucéron felejtettem a csuklóm. Leginkább a férfias, hangsúlyos darabok vonzanak, de szívesen viselek keskeny, letisztult fémszíjas női órákat is.

Az inspiráló fotóra az Interneten figyeltem fel, ezt megelőzőleg még soha nem láttam ehhez hasonló óraszerkezetet, szerelem lett első pillantásra. Ha az ember egy ilyen óra számlapján követi nyomon az idő múlását, annak komoly élményben van része szerintem.





A főszereplő körömlakkok kiválogatása után felkentem A Sally Hansen halványlila gyöngyházas lakkot alapként, majd a középső ujjamon, ahová a számlapot szántam, megbolondítottam némi Golden Rose 3D Glaze színjátszó pehellyel, ehhez mosogatószivacsot használtam. Mivel a motívum majdani környékét aszfaltszürke akvarell festékkel terveztem terveztem árnyékolni, így ebben a fázisban az alapot matt fedőlakkal borítottam.


Az óramotívum megalkotását a középső körmön kezdtem. Vékony ecsettel, Moyra bőrhatású ezüstszürkéből, rétegenként alakítottam ki a számlapot körbeölelő szegecselt fémlapokat, amelyeknek térbeliségét bronz és ezüst Moyra metál lakkokkal hangsúlyoztam. Ezzel párhuzamosan a többi körömre is elkészítettem az óraszerkezetet díszítő jelképes (funkcionális?) alkatrészeket, picikét szenvedve a gyűrűsujj fogaskerekeivel :)


A legnehezebb pillanat az volt, amikor a negyedórákat képviselő pöttyök felrajzolását követően az óra mutatói következtek volna. Lányok, én percekig hezitáltam, forgattam az ecsetet, cetlin próbálkoztam, lakk-állagot ellenőriztem, másodpercenként, mint egy eszelős, mert iszonyúan paráztam, hogy képtelen leszek azt a két teljesen egyenes vonalat meghúzni. Végül csak rászántam magam, és felfestettem.


Miután vizesre hígított aszfaltszürke akvarell festékkel elkészítettem az óraszerkezet környékének árnyékolását, a manikűrt jelenlegi kedvenc fedőlakkommal zártam, és örömmel nézegettem, milyen érdekes kis látványt nyújt a körmömre varázsolt óra, őszinte sajnálattal mostam le.





Felhasznált körömlakkok

Sally Hansen Complete Salon – 419 Hidden Treasure (halványlila gyöngyház)
Golden Rose 3D Glaze Top Coat – 14 (színjátszó pelyhek átlátszó alapban)
Lovely Matte Top Coat

Moyra Suede Effect – No 506 (bőrhatású ezüstszürke)
Moyra Metal Effect – No 301 (bronz)
Moyra Metal Effect – No 304 (ezüst)

Colour Alike – 535 Lila-arany duokróm
Sally Hansen Complete Salon – 856 Belle of the Ball

China Glaze Everglaze Active Top Coat


Egyebek

Crystal Nails Aquarell Krémfesték - aszfaltszürke

12 megjegyzés:

  1. Jaj, le kellett mosni :( Annyira szép!
    Ma pont bejött egy pasi és közölte, hogy nem tud magázni, tegeződjünk, úgy könnyebb neki, mert egyidősek vagyunk. (Vagy nem.) Illemszabályok, hol vannak már, ugyan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm. A tegeződés kezdeményezése-ez az én munkahelyemen nagy probléma. Ápolónőként krónikus, visszajáró, azaz ismerős pácienseket kezelek. Néhányan az első pillanattól tegeződést kezdeményeznek. Férfiak..
      Sajnos, általában pont olyanok, akiknek még évek múlva sem szívesen engedném meg, mert attól a pillanattól a tisztelet adását is beszüntetik.
      Akik nem élnek ezzel vissza, azok óvatosan megkérdezik, és többnyire érzem is, hogy velük nem lesz gond.

      Köszönöm szépen, örülök, tetszett a mani! :)

      Törlés
    2. Hivatalos helyen, egészségügyi intézményben meg is tiltanám, mert elkezdnek bizalmaskodni. Nem vagyunk barátok, munkahely van. Persze a Mekiben lehet tegeződni, de oda nem nagyon járok. Sosem látott egyszeri ügyfél megkérdezte a horoszkópom, mi köze hozzá? Én nem szeretem, ha eltérünk a tárgytól. Hozzátartozik az illemhez az is, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje.

      Törlés
    3. Maximálisan egyetértek, sajnos mindennaposak az ezzel kapcsolatos problémák, nálunk is. Igyekszem finoman hárítani a nem helyénvaló tegeződést, és akkor jön az a duma a hátam mögött, hogy mufurc vagyok, vagy bunkó. Wáá, nagyon utálom ezeket a szituációkat! :(

      Törlés
  2. A pontosság számomra is nagyon fontos! :) A manikűr gyönyörű lett, jó volt olvasni a leírást is és nem tudom, hogy miért aggódtál, jók lettek a mutatók. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! :)
      Néha egy-egy egyszerű minta felvitele előtt szénné izgulom magam, pedig nem indokolja semmi :D

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a manikűr! (-: A pontos idő nálam is sokat számít és a pontosság is. Óra nélkül nem tudom elképzelni magam. Mikor első osztályos voltam, még nem értettem az órához. De kaptam a szüleimtől egy akkor még ritkaságnak számító digitális karórát, no azóta mindig volt karórám, csak jó ideje inkább a mutatóst részesítem előnyben. (-:
    Sajnos a mai világbann egészen mást takar az illem, mint régen. Pont ma beszéltünk erről itthon, mennyivel másabb világ volt, amikor még a bokáját sem illett egy nőnek közszemlére tennie.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, érdekes téma az öltözködés illemtana is! :)
      Rengeteget változott a világ, és durva problémákkal találkozhatunk illemtani kérdésekben, ugyanakkor bevallom, épp ilyen gyakran meglepődöm, mert nagyon sok tizenéves fiatal igenis tud viselkedni. Viszont óriási szélsőségek vannak ezen a téren, az tény.
      Örülök, hogy tetszik a mani! :)

      Törlés
  4. Igazi steampunk mani lett! Klassz! :D

    VálaszTörlés
  5. Szuper lett a mani! Szerintem sincs aggódnivalód az óra miatt, tökéletes lett, bár nekem valamiért a középső ujjad mintája a kedvencem :)
    A pontosság számomra is fontos: legyen szó határidőről, vagy épp találkozóról, én nem engedem meg magamnak, hogy késsek vagy épp rám kelljen valakinek várnia és épp ezért nem is szeretem, ha másra kell nekem várnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel én is így vagyok, hihetetlenül dühít, amikor valaki velem kapcsolatban figyelmen kívül hagyja a pontosságot.

      Örülök, hogy tetszik a mani, de biztos, hogy középső ujjat akartál írni? :D
      Azon van az óra...

      Törlés